Eigen energievoorziening combineren met biodiversiteit

Hoe kunnen boeren en tuinders zowel ecologisch als economisch verduurzamen? Akkerbouw- en bloembollenbedrijf Dogterom op Goeree-Overflakkee en akkerbouwbedrijf Van den Hoek in de Hoeksche Waard lieten dit onderzoeken. Daaruit is het rapport 'Verduurzaming landbouwbedrijven met waterstof' voortgekomen.

Eigen+energievoorziening+combineren+met+biodiversiteit
© Douwe Korting

De uitkomst is dat door eigen energievoorziening een verdienmodel mogelijk is waar de ondernemers mee uitkomen en waar bodemkwaliteit en biodiversiteit bij floreren. De betrokken gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard en provincie Zuid-Holland zijn enthousiast over de onderzoeksresultaten.

In de jaren dat er een rustgewas op een perceel groeit, worden er verrijdbare zonnepanelen neergezet. Als er weer bollen en aardappelen worden geteeld, worden de zonnepanelen verplaatst naar een volgend perceel met rustgewas. De duurzame energie wordt met behulp van een electrolyser omgezet in groene waterstof en warmte.

In eigen behoefte voorzien

'Op deze manier kunnen we in de toekomst in onze eigen behoefte voorzien en eventuele overschotten verkopen', legt initiatiefnemer Jacob Jan Dogterom uit. Met de opgeslagen restwarmte afkomstig van de electrolyser kunnen bijvoorbeeld bollen en aardappelen worden gedroogd.

De electrolyser en container met lier voor de vlieger zijn beperkt van omvang en goed inpasbaar in het landschap. Over de lage mobiele zonnepanelen kan men heen kijken. Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) is verrast door de visualisatie van de zonnepanelen. 'Het ziet er mooi uit, omdat ze goed lijken in te passen in het open landschap. En doordat ze verrijdbaar zijn, is het niet definitief.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer