Advies: ingrepen nodig om zoönosen in te dammen

Een dag voor nieuwe boerenprotesten tegen de stikstofmaatregelen verscheen er opnieuw een rapport dat pleit voor een ingreep in de veehouderij. Dit keer moet dat de verspreiding tegengaan van ziekten die overdraagbaar zijn tussen mens en dier. Het kabinet zou daarom minder en kleinere veehouderijen moeten toestaan.

Advies%3A+ingrepen+nodig+om+zo%C3%B6nosen+in+te+dammen
© Drik Hol

Het dinsdag gepubliceerde advies is afkomstig van een expertgroep die op verzoek van het demissionaire kabinet onderzoek heeft gedaan naar het tegengaan van zogenoemde zoönosen.


De dichtheid van veehouderijen en de aantallen dieren op de bedrijven zouden volgens de expertgroep dusdanig verminderd moeten worden, dat ziektes niet meer makkelijk van de ene boerderij naar de andere kunnen overspringen. Hoe groot die inkrimping moet zijn om dat te bereiken, moet nader onderzoek nog uitwijzen.

De expertgroep, die aan het werk werd gezet naar aanleiding van de coronapandemie, beveelt daarnaast aan om geen pluimveehouderijen toe te staan in gebieden waar veel watervogels voorkomen. ‘Verstrek in elk geval geen vergunningen voor nieuwe bedrijven en werk aan een reductie van de bestaande bedrijven’, luidt het advies.


Forse impact

Landbouwminister Carola Schouten spreekt van ‘stevige aanbevelingen, die een forse impact zullen hebben’. Het kabinet zet de volksgezondheid evenwel voorop en noemt het risico op de verspreiding van zoönosen ‘een extra en belangrijke reden om zorgvuldig te kijken naar de inpassing van de veehouderij in het landelijk gebied’.

In het kader van de stikstof- en klimaataanpak en voor de water- en bodemkwaliteit is het al langer noodzakelijk dat de landbouwsector verduurzaamt. Daarbij moet volgens Schouten ook het risico op zoönosen als ‘belangrijke factor’ worden meegenomen


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer