Ophokplicht in heel Nederland opgeheven

De ophokplicht voor alle pluimvee is per 6 juli opgeheven. Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit heeft hiertoe besloten nu de deskundigengroep dierziekten het risico op een besmetting met vogelgriep verder heeft verlaagd.

Ophokplicht+in+heel+Nederland+opgeheven
© Twan Wiermans

Vanwege de verlaagde risico-inschatting, de dierenwelzijnsaspecten, de financiële situatie van de pluimveehouders en het verlies van marktaandeel voor vrije-uitloopeieren heeft Schouten de ophokplicht in heel Nederland ingetrokken. Ook het bezoekverbod aan plaatsen waar vogels verblijven, is vervallen. Het bezoekverbod voor commerciële bedrijven blijft in stand en is alleen onder voorwaarden toegestaan.

De deskundigengroep dierziekten heeft op 5 juli de situatie opnieuw geanalyseerd en de kans op besmetting van een pluimveebedrijf met vogelgriep opnieuw beoordeeld. De deskundigen hebben nu meer informatie over het verloop van de vogelgriepbesmettingen in Duitsland en België waar de ophokplicht al wat langer is ingetrokken. Zij zien een dalende trend in Nederland en ook in andere lidstaten van de Europese Unie en verwachten dat deze trend doorzet.


Regio's

Daarbij hebben zich in het pluimveedichte gebied in de Gelderse Vallei het afgelopen jaar geen uitbraken van vogelgriep voorgedaan. De overige regio's hebben wel een wat hogere kans dat er besmetting optreedt dan in eerdere jaren, maar er zijn de afgelopen weken geen besmette wilde vogels meer gevonden.

In de zeven regio's waar de ophokplicht al eerder is opgeheven, geldt een laag risico op een besmetting met hoogpathogene vogelgriep in alle andere regio's is het risico nog matig. Er blijft dus nog wel een risico op het optreden van vogelgriep. Daarom vervallen niet alle maatregelen. Zo blijft de meldplicht bij verhoogde sterfte, de plicht tot naleven van het hygiëneprotocol en het blijft bijvoorbeeld verplicht om strooisel bij commercieel gehouden eenden af te dekken.


Het blijft dan ook van belang dat de pluimveesector alert blijft en maatregelen neemt om nieuwe uitbraken te voorkomen. Schouten doet dan ook een beroep op alle pluimveehouders en andere houders van vogels om passende hygiënemaatregelen in acht te blijven nemen. Dit is het belangrijkste middel om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer