Ophokplicht Drenthe opgeheven

De afscherm- en ophokplicht in twee aanvullende regio's rondom Drenthe wordt in de nacht van dinsdag op woensdag ingetrokken. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten dinsdag aan de pluimveesector meegedeeld. Voor de overige regio's blijft de afscherm- en ophokplicht onverkort van kracht.

Ophokplicht+Drenthe+opgeheven
© Niek Stam

Schouten acht het verantwoord om de ophokplicht in deze regio's op te heffen. De twee regio's hebben op basis van de informatie die bekend is uit eerdere vogelgriepseizoenen een kleine kans dat er een pluimveebedrijf besmet raakt. Ook zijn hier geen HPAI-uitbraken op pluimveebedrijven geweest en gaat het niet om pluimveedichte gebieden. Daarnaast zijn er sinds half mei geen besmette wilde vogels gevonden.

In de twee regio's waar de afscherm- en ophokplicht wordt opgeheven, bevinden zich ongeveer zestig bedrijven met een uitloop en vijftien biologische bedrijven. Op deze bedrijven kunnen de kippen weer naar buiten.


Dierziektenviewer

Op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat voor welke regio's de ophokplicht nu is opgeheven en waar deze nog van kracht is. Agrarisch ondernemers kunnen hier hun postcode invoeren om te zien onder welke regio zij vallen. De nieuwe vrije gebieden lopen grofweg van de Duitse grens via de stad Groningen naar Heerenveen en dan via Deventer weer richting Duitse grens.


De ophok- en afschermplicht blijft in de andere regio's nog in stand. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft de situatie volgen. Hierbij bekijkt het ministerie op basis van de beschikbare informatie of het verantwoord is om de ophokplicht ook in andere regio's op te heffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer