LTO ziet geen heil in onzeker infiltratieverbod pootgoed

Een infiltratieverbod van oppervlaktewater via drainagebuizen bij pootgoed kan volgens de NVWA het risico op bruinrot terugdringen. LTO-werkgroep Pootaardappelen ziet er geen heil in, omdat er er een aantal onzekerheden aan ten grondslag liggen.

LTO+ziet+geen+heil+in+onzeker+infiltratieverbod+pootgoed
© Han Reindsen

De LTO-werkgroep kwam dinsdag in Nijkerk sinds lange tijd weer eens fysiek bijeen om pootgoedzaken te bespreken. Naar aanleiding van een telersbrief aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over infiltratie van slootwater via de drainagebuizen ontstond een brede discussie.

Om bruinrotbesmettingen te voorkomen, is beregenen van pootgoed met oppervlaktewater niet toegestaan. Zelfs niet in gebieden waar de bruinrotbacterie niet aanwezig is in het oppervlaktewater. Risico's worden daarmee uitgesloten. Dat vinden alle partijen gezien het grote belang van de sector een goede zaak.


Financiële gevolgen

Bruinrotbesmettingen hebben grote financiële gevolgen voor de teler. Om die het hoofd te bieden, is er een onderlinge schadeverzekering voor opgericht. Dat illustreert het belang van risicobeheersing voor en door telers. Sinds enkele jaren is er echter een nieuwe invalsroute van de bruinrotbacterie bijgekomen.

Het belang van zoetwater wordt in toenemende mate onderkent. De werkgroep constateert dat waterschappen in toenemende mate het beschikbare zoete water willen bergen om zo verdroging te voorkomen. Een laag zoetwater is bovendien van grote waarde om zoutwater in de ondergrond op zijn plaats te houden. Daarmee wordt verzilting van vruchtbare akkers te voorkomen.


Drainage

Waterschappen stimuleren infiltratie via de drainage en telers ervaren de positieve effecten daarvan op hun opbrengsten. De NVWA is echter bezorgd over de mogelijke risico's voor bruinrotbesmettingen via die ingangsroute en heeft een verbod voor oppervlaktewater via de drainagebuizen ingesteld.

Wat de precieze risico's op besmetting via water in de drainagebuizen zijn, is echter niet bekend. De LTO-werkgroep maakte de vergelijking met een overstroming vanuit de sloot. Dan verliest het perceel de pootgoedstatus. Als er echter door het peilbeheer onbewust water via de afvoerdrain in contact komt met aardappelwortels is dat anders. Grond wordt immers ook beschouwd als gezonde buffer tegen besmetting met bruinrot.


Onder op de stapel

De werkgroep LTO Pootaardappelen constateerde daarom dat er een aantal onzekerheden aan het verbod kleven. De NVWA zegde toe dat er onderzoek naar de besmettingsrisico's via de drainageroute wordt gedaan. Die wens ligt echter onderop de stapel en wetenschappelijke onderbouwing laat dus op zich wachten.

LTO vindt dit onacceptabel en heeft besloten om het risico zelf te laten onderzoeken door deskundigen van Wageningen University & Research. 'Hopelijk komt er zo schot in de ontwikkeling en krijgen we antwoord over de risicobeheersing van infiltratie via de drainagebuis.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer