Druk op termijnprijzen aardappeloogst 2021

Op de aardappeltermijnmarkt dalen als gevolg van het groeizame weer sinds vorige week de noteringen voor aardappelen van oogst 2021.

Druk+op+termijnprijzen+aardappeloogst+2021
© Han Reindsen

De termijnmarkt in Leipzig noteerde vorige week nog tot 18,50 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen op levering in april 2022. Deze week daalde de notering naar een niveau van 16 euro. Na het bekend worden van de voorlopige resultaten van de landbouwtelling, met 5.000 hectare areaalkrimp voor consumptieaardappelen, herstelt de termijnmarkt zich weer enigszins. Dat gebeurt met een notering die vrijdag opent op 16,70 euro per 100 kilo.


De vlotte daling van de termijnnoteringen voor aardappelen van oogst 2021 is het gevolg van het groeizame weer van de afgelopen periode in Noordwest-Europa. Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann is de groeiachterstand in de vroege aardappelen evenwel nog niet helemaal weggewerkt.


Soepele overgang naar nieuwe aardappelen

De ontwikkeling op de termijnmarkt en ook het achterwege blijven van een opleving van de prijsvorming voor aardappelen van oogst 2020, zijn aanwijzingen dat fritesfabrikanten zich niet al te veel zorgen maken over hun grondstofbehoefte. Zoals het nu lijkt, voorzien ze een soepele overgang in aanvoer van oude aardappelen naar de eerste aardappelen van het nieuwe oogstseizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer