Vangen van pluimvee dreigt onwerkbaar te worden

Bij drie bedrijven die pluimvee vangen, wordt sinds eind vorige week direct handhavend opgetreden wanneer dieren aan de poten wordt opgepakt. Dat gebeurt nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat lik-op-stukbeleid op 3 juni aan de pluimveesector meldde.

Vangen+van+pluimvee+dreigt+onwerkbaar+te+worden
© Koos van der Spek

De pluimveesector wordt hiermee naar eigen zeggen voor een onmogelijke opgave gesteld. De wijze van vangen van pluimvee kan niet van de ene op de andere dag volledig worden veranderd zonder negatieve gevolgen. LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij begrijpt dat de huidige werkwijze van de NVWA tot veel onrust en onzekerheid bij pluimveehouders leidt.Aanleiding voor het optreden van de NVWA vormt de uitspraak op 29 april van de voorzieningenrechter in een zaak tussen Wakker Dier en het ministerie van LNV. Daarin is aangegeven dat volgens de Europese Transportverordening pluimvee niet aan de poten mag worden gevangen.


Nooit gehandhaafd

De Europese Transportverordening dateert al uit 2005, maar er is in Nederland en andere landen van de Europese Unie (EU) nooit deze uitleg aan gegeven en op gehandhaafd. De Nederlandse overheid houdt nu strikt de lijn aan dat pluimvee niet meer bij de poten gevangen mag worden.

Voor LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij is dat volstrekt onwerkbaar. Samen met de andere pluimveeorganisaties is via Avined een brief gestuurd naar landbouwminister Carola Schouten om hierover op zeer korte termijn overleg te hebben.


Europese regelgeving

LTO/NOP vindt dat dit punt in de Europese regelgeving zo snel mogelijk moet worden gerepareerd. In Nederland moet weer dezelfde lijn worden gehanteerd als in alle andere EU-landen. Met de huidige Nederlandse uitleg is van een 'gelijk speelveld' in de EU geen sprake meer. Pluimvee van buiten Nederland kan hier namelijk wel worden geslacht, ongeacht de vangmethode, en hetzelfde geldt voor het importeren van pluimveevlees.

De pluimveesector werkt voortdurend op allerlei vlakken aan verbetering van het houden van pluimvee. Ook voor het vangen van pluimvee zijn de afgelopen jaren verbeteringen doorgevoerd. Zo worden de kratten en containers waarin het pluimvee vervoerd wordt dichter bij de dieren in de stal gebracht.


Vang- en laadproces

Verder worden er geen grote afstanden meer met het pluimvee gelopen. Er is bovendien geïnvesteerd in opleidingen van mensen en kwaliteitsverbeteringen in het proces. Ook wordt met Wageningen Universiteit onderzoek gedaan om tot verdere verbeteringen in het vang- en laadproces te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer