Bayer start koolstofsamenwerking met boeren

Chemieconcern Bayer start in Europa met zijn 'Carbon Initiative'. 27 boeren uit zeven Europese landen doen mee aan een programma waarin ze worden beloond voor 'klimaatslimme landbouwpraktijken'.

Bayer+start+koolstofsamenwerking+met+boeren
© Haijo Dodde

Het bedrijf wil een bijdrage leveren aan koolstoflandbouw (carbon farming) in Europa door rechtstreeks samen te werken met boeren en andere bedrijven in de voedselketen. Bayer gaat een digitale tool ontwikkelen waarmee boeren beloningen kunnen claimen (carbon credits) op basis van nauwkeurige en geverifieerde gegevens.

Het idee is om telers te belonen voor het toepassen van maatregelen als het gebruik van bodembedekkers, minimale grondbewerking, vruchtwisseling en nauwkeurige stikstoftoediening. De carbon credits kunnen worden verkocht aan Bayer zelf, maar ook aan andere partijen in de waardeketen, zoals voedingsbedrijven.

'Het belangrijkste doel is het koolstofarm maken van de voedselwaardeketen, zodat we komen tot een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem', stelt Bayer in een persverklaring. Het chemieconcern wil hiermee bijdragen aan de Green Deal-doelstellingen van de Europese Commissie.


Positieve milieueffecten

'Het nieuwe Europese koolstofprogramma is een erkenning van de cruciale rol die telers en hun land kunnen spelen bij het creëren van blijvende positieve milieueffecten', staat in de persverklaring. Het programma is onderdeel van Bayers duurzaamheidsprogramma dat als doelstelling heeft om de uitstoot van broeikasgassen bij de teelt van gewassen met 30 procent te verminderen.

'Deze samenwerking op het niveau van de voedselwaardeketen zal helpen om het Europese voedselsysteem koolstofarm te maken op een manier die werkt voor boeren, het milieu en de consument', zegt Lionnel Alexandre, Carbon Business Venture Lead voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Bayer Crop Science.


Geen Nederlandse boeren

Er zijn geen Nederlandse boeren die meedoen. De 27 boeren dragen gezamenlijk met ongeveer 500 hectare grond bij aan het project. Het gaat om bedrijven in Frankrijk, Spanje, België, Denemarken, Duitsland, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Bayer spreekt van een cocreatie. Boeren, Bayer-experts en andere spelers in de voedselwaardeketen werken samen in een 'carbon farming laboratorium' waar ze gezamenlijk activiteiten kunnen testen en lessen kunnen trekken.

Er zijn besprekingen gaande met verschillende voedselverwerkers en retailers. Deze bedrijven zullen naar verwachting tegen het einde van het jaar deelnemen aan het Carbon Program. Het programma heeft een looptijd van 3 jaar. Het huidige koolstofgehalte in de bodem van de deelnemende boeren wordt als uitgangspunt genomen. Deze implementatie van nieuwe praktijken wordt continu gemonitord en verbeterd.

De Europese lancering maakt deel uit van het Global Carbon Initiative van Bayer dat in juli 2020 in de Verenigde Staten en Brazilië is gelanceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer