Carbon farming voor boer en klimaat

Enkele land- en tuinbouworganisaties uit Nederland, België, Duitsland, Engeland en Noorwegen zijn vorige week samengekomen om te praten over 'carbon farming'. ZLTO was één van hen.

Carbon+farming+voor+boer+en+klimaat
© Waterschap Vallei en Veluwe

Carbon farming is een nieuwe manier van landbouw bedrijven waarbij koolstof wordt opgeslagen in de bodem, met als doel om deze te verbeteren en CO2 in de lucht te verminderen.

ZLTO is ervan overtuigd dat boeren kunnen bijdragen aan het terugdringen van het klimaatprobleem.

Kinderschoenen

Naast de land- en tuinbouworganisaties waren onderzoeksinstellingen en bedrijven uit de biologische sector aanwezig. Carbon farming is een ontwikkeling die in de kinderschoenen staat.

De diverse partijen hebben het onderwerp verkend. Zij onderzoeken de mogelijkheden om de opslag van koolstof in de bodem te verbeteren zodat boeren en tuinders er zelf mee aan de slag kunnen op hun bedrijf.

Proeven

In Zeeland, Brabant en Zuid-Gelderland zullen verschillende proeven starten met carbon farming waarbij agrariërs worden betrokken. ZLTO en Bionext trekken de kar.

Proefboerderij De Rusthoeve in Zeeland is mogelijk een van de locaties. Schattingen laten zien dat de agrarische sector 20 tot 30 procent van de totale CO2-uitstoot kunnen opslaan in de bodem.

Naast de reductie van CO2 heeft koolstofvastlegging in de bodem ook een positief effect op de uitstoot van lachgas (N2O) en methaan (CH4), twee andere broeikasgassen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer