Leerkavel: veldexperimenten voor beginners

Zelf een praktijkproef bedenken, deze helpen aanleggen en vervolgens wekelijks waarnemen. Studenten van de opleiding Tuin&Akkerbouw in Dronten doen dat op de Leerkavel, een project waarbij ook het bedrijfsleven is betrokken. Afgelopen week organiseerden ze een open middag.

Leerkavel%3A+veldexperimenten+voor+beginners
© Egbert Jonkheer

Vlak bij schoolboerderij Aeres Farms aan de Wisentweg staan tenten, parasols en auto's. Zelfs een frietwagen ontbreekt niet. Studenten Tuin&Akkerbouw en Agrarisch Ondernemerschap van de Aeres Hogeschool Dronten houden een velddag, waar tweedejaars studenten uitleg geven aan eerstejaars over de proeven die ze hebben aangelegd op de Onderwijsleerkavel.

'Het gaat om rechttoe-rechtaanproeven', legt docent Marnix Gijlers uit. 'Zoals het gebruik van al dan niet geprimed zaad in uien, het toepassen van plantversterkers in bieten of verschillende pootafstanden in aardappelen. Hier kunnen de studenten van dichtbij volgen wat de effecten zijn.'

Dat het niet meevalt om een goede proef op te zetten, hebben de studenten die de aardappelproef toelichten al ondervonden. 'Het was niet mogelijk de pootmachine te gebruiken. Dus we hebben handmatig gepoot. Dan zie je dat er toch verschillen ontstaan in de positie in de rug', zegt een van de studenten. Ook het trage voorjaar gooit roet in het eten, want de verschillen die ze verwachten, in snelheid van grondbedekking en knolgrootte, konden ze tot dusver niet vaststellen.

Je wilt dat ze op hun knieën in het gewas zitten

Piet Haak, oud-docent op Aeres Hogeschool Dronten

Stukje statistiek

De hbo-opleiding heeft de Leerkavel onder andere opgezet om studenten kennis te laten maken met veldexperimenten. Eerstejaarsstudenten krijgen uitleg, tweedejaarsstudenten voeren demoproeven uit en derdejaarsstudenten leren wat komt kijken bij een wetenschappelijk verantwoorde proef. 'Daar doen we proeven in herhalingen en komt er ook een stukje statistiek bij kijken', aldus Gijlers.

Verder heeft de school bewust gekozen voor een link met het bedrijfsleven. Bedrijven als Limagrain, Agrico, De Groot en Slot, Bayer en Koppert zijn betrokken bij de proeven. Ze leveren producten, maar ook kennis. 'Ik heb onder andere bij de brainstormsessie gezeten', reageert Lynette Verweel van uienveredelaar De Groot en Slot. 'Daaruit kwam naar voren dat de studenten graag het effect van geprimed zaad en het gebruik van een fusariumtolerant ras wilden onderzoeken.'


Nieuwe lichting landbouwkundigen

Verweel vindt het als oud-student erg leuk om erbij betrokken te zijn. En het is voor haar werkgever aantrekkelijk om kennis te maken met een nieuwe lichting landbouwkundigen. 'Ik ben er zelf ook na een stage blijven hangen.' De school blijft op zijn beurt op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het bedrijfsleven.

Het educatieve karakter van het project staat voorop. Oud-docent Piet Haak, die ook even een kijkje komt nemen, knikt goedkeurend. 'Wat ik belangrijk vind, is dat die jongelui leren waarnemen. Je wilt dat ze op hun knieën in het gewas zitten. Ik vroeg eerstejaars weleens of ze een doorsnee van een aardappelrug wilden tekenen en konden laten zien hoe een aardappelplant groeit. Dat lukte vaak niet, ook al kwamen ze van een akkerbouwbedrijf. Hier leer je goed kijken. Als zo'n proef dan ook nog wat oplevert, is dat mooi meegenomen.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer