Studenten HAS Venlo zetten tijdens studie stappen in praktijk

Als derdejaars HAS-student bereidt Jens Houben uit Ysselsteyn zich voor op een loopbaan in de varkenshouderij. 'De opleiding is heel breed, waardoor ik ook leer van andere sectoren.'

Studenten+HAS+Venlo+zetten+tijdens+studie+stappen+in+praktijk
© Maartje van Berkel

Houbensteyn is een gesloten varkenshouderij in Noord-Limburg met vijfduizend zeugen. 'We zijn hard op weg richting kringlooplandbouw', verwoordt Houben (20), die opgroeide op het bedrijf waar zijn vader mede-eigenaar van is.

'We maken zelf het brijvoer en gebruiken daarbij reststromen uit de humane voedingsindustrie. Daarnaast levert de eigen mestverwerking biogas op waarmee duurzame energie en warmte voor de biggenstal wordt geproduceerd.'

Bedrijfskunde en agri-foodbusiness

Houben studeert Bedrijfskunde en agri-foodbusiness aan HAS Hogeschool in Venlo. Daarbinnen heeft hij voor de richting Agri gekozen. Die studiekeuze maakte hij na een aantal open dagen. 'Ik voelde me in Venlo meteen thuis. Veel docenten en medestudenten ken ik nu persoonlijk.'

In het eerste jaar krijgen de studenten veel excursies en gastlessen van mensen uit de praktijk. Voor een verdere verbreding volgt Houben een aantal minors, een combinatie van een aantal vakken, zowel binnen als bij de HAS. In het derde en vierde jaar kunnen studenten hun eigen keuzes maken in minors, stages en het afstuderen.

'Je eigen coach begeleidt je daarin, maar juist die vrijheid spreekt me aan. Daarnaast is de opleiding heel breed en nemen we in verschillende sectoren een kijkje in de keuken. Zo leer je bijvoorbeeld ook hoe de pluimveehouderij met een vraagstuk als personeel omgaat.'

Bedrijfsplan

Ook de combinatie van theorie en praktijk spreekt Houben aan. 'We hebben voor een ondernemer al een bedrijfsplan geschreven voor de bouw van een nieuwe zeugenstal. Daarnaast loop ik stage bij een accountantsbureau en verdiep ik me in de rentabiliteit van voersystemen voor vleesvarkens.'

Houben typeert zichzelf als ondernemend, resultaatgericht en gedreven. De toekomst laat zich volgens hem niet voorspellen, maar hij verwacht in navolging van zijn zus bij Houbensteyn aan het werk te gaan. 'De varkenshouderij heeft in Nederland zeker toekomst. We produceren op een efficiënte manier een lekker stukje vlees met gezonde dieren en een hoog dierenwelzijn.'

Praktijkgerichte studie

Jens Houben volgt de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness, een praktijkgerichte studie over management, financiën, logistiek en marketing. De opleiding kent drie richtingen: Agri, Food of Paard en gezelschapsdieren. HAS Hogeschool Venlo heeft ook de opleidingen Food Innovation, Healthy Living en Toegepaste Biologie.


Niek Bertjens
Niek Bertjens © Michiel Elands

'Bijna fulltime aan het werk naast studie'

Niek Bertjens uit Boukoul volgt doordeweeks de studie Bedrijfskunde en agri-foodbusiness aan de HAS Hogeschool in Venlo. In de avonduren en in het weekend helpt hij thuis mee op het bedrijf.

De familie Bertjens combineert een varkenshouderij met 250 zeugen, een akkerbouwtak met gewassen als mais, aardappelen en sperziebonen en een tuinbouwtak met 10 hectare spruitkool. 'Nu ben ik op 0,5 hectare begonnen met broccoli om deze teelt in de vingers te krijgen', zegt beoogd bedrijfsopvolger Niek Bertjens (22).

Juist de diversiteit van een gemengd bedrijf spreekt Bertjens aan. 'Ik werk graag met dieren, maar zit ook in de avonduren op de trekker en houd me bezig met de administratie. Het financiële plaatje van een bedrijf moet kloppen, maar het belangrijkste vind ik plezier hebben in wat je doet.'

Na een mbo-studie is Bertjens nu derdejaars op de HAS Hogeschool in Venlo. Hij richt zich vooral op de korte keten. 'Tijdens mijn eerste stage bij Goertz Asperges heb ik me beziggehouden met het vermarkten van de zoete aardappel. Mijn tweede stage is bij onlineplatform Pommeron, waar we regionale producenten en afnemers aan elkaar koppelen. Daarbij krijg ik de kans om mee te kijken achter de schermen van een startend bedrijf.'


Resultaatgericht

Bertjens typeert zichzelf dan ook als een man van de praktijk; doel- en resultaatgericht, open en eerlijk en enthousiast. 'Ik heb wel getwijfeld of de stap van het mbo naar het hbo voor mij niet te groot zou zijn, maar dat viel juist reuze mee. Meer leren over de bedrijfskundige kant van het ondernemen is voor mij heel waardevol.'

Thuis krijgt Bertjens volop de ruimte om zijn eigen ideeën te realiseren. 'Zo vermarkt ik onze spruiten via de lokale supermarkt en leer ik behalve over de teelt ook meer over marketing en hoe je meerwaarde levert aan jouw product.'


Consumenten eter bewuster

De behoefte aan agrarische producten neemt met een stijgende wereldbevolking toe, denkt Bertjens. 'Wel merk je dat consumenten bewuster eten en meer oog hebben voor thema's als natuur en klimaat. Een gemengd bedrijf waar voedsel voor de dieren van eigen grond komt en waar ook de mest afgezet kan worden, past prima in dat plaatje. Daarnaast maken we nog voedsel voor mensen.'


Minors

Niek Bertjens gaat in het vierde jaar de minors Ondernemen en Innoveren en Ondernemen en Financiën volgen. Bij het eerste studieblok staat het ontwerp van producten en diensten tot een goed verkoopbaar concept centraal. De tweede minor richt zich op een toekomstige baan bij banken, accountants- en advieskantoren.


Marijn Wolters
Marijn Wolters © Michiel Elands

'Ik zit aan tafel bij het gesprek met de bank'

Van jongs af aan helpt Marijn Wolters al mee op het ouderlijk tuinbouw- en akkerbouwbedrijf in Vlodrop. 'Als zestienjarige twijfelde ik welke studie ik wilde gaan doen en mijn vader zei: ga eens op de HAS kijken.'

Wolters volgt de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness aan de HAS Hogeschool in Venlo. 'Sinds ik studeer, ben ik meer betrokken bij het bedrijf en zit ik ook aan tafel tijdens een gesprek met de bank. Ik krijg een veel breder beeld en meer beleving bij de agrarische sector. Het kleinschalige en de verbinding met de praktijk van de HAS Hogeschool in Venlo bevalt mij goed. Mijn broer zit op de HAS Hogeschool in Den Bosch.'

Wolters verwacht dat haar broer het ouderlijk bedrijf over wil nemen. 'Voor mijzelf zie ik een loopbaan als adviseur van primaire bedrijven. De diversiteit van de sector spreekt me aan en waar ik ook kom, het voelt een beetje als thuiskomen.'


Stage bij LLTB

In het eerste jaar van haar studie liep Wolters stage gelopen bij de LLTB. Ze heeft het werkveld van de vereniging bestudeerd en gekeken welke sectoren waar in de provincie zijn vertegenwoordigd. 'Ik denk dat je met samenwerken verder komt dan alleen en ben meteen lid geworden van de LLTB.'

Als derdejaars loopt Wolters stage bij bloemenveiling Rhein-Maas in Duitsland. Ze heeft de minors Ondernemen en Innoveren en Ondernemen en Financiën gevolgd. 'Ik heb een bedrijfsanalyse gemaakt van een melkveehouderij. De ondernemers staan voor de keuze om een melkrobot aan te schaffen of niet en ik fungeer als adviseur. Daarmee heb ik ook mijn richting gevonden: het verder helpen en het begeleiden van een bedrijf.'


Kritiek

Een puntje van kritiek op de opleiding heeft Wolters ook. 'Af en toe kan de communicatie beter en zijn de definitieve roosters pas op het laatste moment bekend. Zeker als je veel in de praktijk bezig bent, is het goed om als studenten en docenten duidelijke afspraken met elkaar te maken. Maar de lijnen zijn binnen de HAS kort en ik weet altijd wel bij wie ik terecht kan.'

Wolters noemt zichzelf gedreven en ondernemend. 'Ik heb nu mijn mening beter onderbouwd en mede daardoor wordt bij ons thuis stevig gediscussieerd. Zeker tussen mij, mijn broer en mijn vader. Mijn moeder is dan de vredestichter.'


Tevredenheid

De studie Bedrijfskunde en agri-foodbusiness aan de HAS Hogeschool in Venlo krijgt gemiddeld een 3,9 van studenten, waar 1 staat voor zeer ontevreden en 5 voor heel tevreden. Dit blijkt uit Studie in Cijfers (december 2018). Van de eerstejaars stroomt 81 procent door naar het tweede jaar. 56 procent heeft binnen vijf jaar een diploma op zak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer