Zorgen in Gelderland om forse achterstand vergunningverlening

Provincie Gelderland kampt met enorme achterstanden bij het verlenen van vergunningen voor en handhaving van de Wet natuurbescherming. Nieuwe en aangepaste beleidsregels voor intern en extern salderen liggen hieraan ten grondslag. Ook ondervindt de provincie last van krapte op de arbeidsmarkt.

Zorgen+in+Gelderland+om+forse+achterstand+vergunningverlening
© Vidiphoto

Provinciale Staten maken zich zorgen over de achterstand, zo bleek woensdag tijdens een debat in commissieverband. 'Hoe raken we uit deze impasse?', vroeg SGP-Statenlid Evert Mulder zich vertwijfeld af. 'We maken ons zorgen over het feit dat vergunningverlening aan agrarische bedrijven in de wacht staat vanwege onzekerheid over stalsystemen.' SP-collega Carla Claassen noemt het 'verbazingwekkend dat er bedrijven zijn waarvan we niet weten of zij de juiste vergunningen hebben.'

Judith Westerink (ChristenUnie) noemt het gebrek aan voortgang 'heel ernstig'. Ze wijst onder meer naar de PAS-melders die nog in onzekerheid verkeren over legalisering van hun activiteiten. 'Gedeputeerde Staten moeten druk op de ketel gaan zetten.' CDA'er Daisy Vliegenthart liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit.

'Er is onvoldoende inspanning geweest op de vergunningverlening', concludeert Karin Jeurink van de PvdA. 'Als de krapte op de arbeidsmarkt de bottleneck is, is erover nagedacht om hier trainees op te zetten?'

Verleende vergunningen verdwijnen

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) reageert begripvol op de zorgen van Provinciale Staten. 'Als ik op uw stoel zat, had ik die ook zo geuit. Het is gewoon niet op orde met onze natuurbeschermingsvergunningen. Feitelijk zie je hier waar een grote provincie, met de meeste agrarische bedrijven, tegenaan loopt als er een uitspraak komt waardoor verleende vergunningen gewoon verdwijnen.'

Drenth zegt dat het werk is opgelopen in de tijd waarin gepuzzeld werd hoe het verder moest na de PAS-uitspraak in 2019. 'We hebben gezocht naar creatieve oplossingen, hebben ook al meer vergunningverleners. We zitten nu op het niveau dat wat binnenkomt, gelijk is met wat naar buiten gaat. Maar nog steeds hebben we een werkvoorraad van tweeënhalf jaar. Het is moeilijk om mensen te vinden.'

De gedeputeerde is voorlopig niet van plan om te handhaven bij agrarische en andere bedrijven. 'Dat moet ik met dezelfde mensen doen die de vergunningen afgeven. Dat heeft prioriteit, want daar is de meeste behoefte aan.'
Over de PAS-melders stelt Drenth: 'Er is geen overleg met het ministerie, waarbij hun situatie niet aan de orde komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer