Agrarische collectieven: 'Vergoed vergroening via product'

Vergroening van de landbouw moet vergoed worden via het geproduceerd product, niet via subsidies. Daarvoor pleiten vijf agrarische collectieven. Die onderzochten hoe de landbouw meer gestimuleerd kan worden om bij te dragen aan de doelen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Agrarische+collectieven%3A+%27Vergoed+vergroening+via+product%27
© Bert Hartman

Deze week overhandigden de collectieven (Noordoost Twente, Vala, Veluwe, Utrecht Oost en Midden Brabant) in Leusden hun rapport aan het ministerie van LNV. De collectieven vragen meer aandacht voor boeren in een kleinschalig landschap. Door natuurlijke handicaps, zoals kleine percelen, schaduwwerking en vochtproblemen, is volgens hen een extra beloning nodig voor behoud en beheer van het landschap.

Behalve de vergroening regelen via het geproduceerd product, pleiten de collectieven in het rapport ook voor het meten van nitraat op bedrijfs- en perceelniveau. 'Dit geeft bedrijven inzicht in het effect van hun maatregelen en stelt ze in staat hun bodem beter te begeleiden.'.

Verder moet er afstemming komen van de GLB-ecoregeling met marktinitiatieven als Duurzame Zuivelketen en PlanetProof, zodat deze elkaar kunnen versterken. Ook moeten er extra pakketten en toeslagen komen voor boeren rondom Natura 2000-gebieden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer