Rabobank: broeikasgasemissie rundvlees kan 30 procent omlaag

De broeikasgasemissie bij de productie van rundvlees kan op belangrijke markten tegen 2030 met 30 procent worden verlaagd. Er is nogal wat variatie in uitstoot en de ketens die het minder goed doen, moeten op dezelfde manier produceren als de voorlopers. Dat stelt Rabobank. Hiervoor is volgens de bank wel leiderschap nodig.

Rabobank%3A+broeikasgasemissie+rundvlees+kan+30+procent+omlaag
© Pixabay

Rabobank ziet Europa, Noord-Amerika, Brazilië, Argentinië en Oceanië als belangrijke markten. Een reductie van 30 procent zou neerkomen op een vermindering van de uitstoot van rundvlees in de toeleveringsketen tegen 2030 met ten minste 0,6 gigaton CO2-equivalent. Volgens de bank zijn bevoorradingsketens van rundvlees verantwoordelijk voor ongeveer 6 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, waarvan ongeveer de helft wordt veroorzaakt door de productiefase van rundvlees in de toeleveringsketen.

De uitstoot is te verlagen via een beter management en het toepassen van moderne technologieën rond de voederwinning en de veehouderij. Daarbij ziet de bank een belangrijke rol in delen van de 'best practices'. Zo moeten minder efficiënte ketens ook gebruikmaken van technologieën en het management van de meest efficiënte ketens.

De bank ziet meer toezeggingen van bedrijven in de voedsel- en agriketen om de broeikasgasemissies van rundvlees en andere dierlijke eiwitten te verlagen. 'Deze initiatieven zullen waarschijnlijk in de meeste regio's effectiever zijn om de emissies te verlagen dan de overheidsvoorschriften', zegt Eva Gocsik, analist Dierlijke Eiwitten bij Rabobank.

Marktgebaseerde benadering

Volgens Gocsik bieden de vrijwillige doelstellingen van deze bedrijven meer flexibiliteit en duidelijkere erkenning voor het verminderen van emissies. Ook worden systemen opgezet die de geloofwaardigheid van deze acties vergroten. Ze denkt dat een benadering vanuit de overheid vaak stuit op meet- en rapportageproblemen. 'Om de drijvende kracht te blijven, moeten marktgebaseerde benaderingen vooruitgang aantonen, anders zullen ze worden vervangen door regelgeving', legt de Rabobank-analist uit.

Gocsik stelt dat de emissies tegen 2030 zelfs met 40 procent kunnen worden verlaagd, met een versnelling door technologische ontwikkelingen of duidelijkere prikkels. Ze verwacht dat de acties om de emissies op de belangrijke markten te verminderen ook leidt tot een reductie van 5 procent in minder belangrijke markten.

Ambitieuze doelen stellen

Volgens de Rabobank-analist wordt de reductie belemmerd doordat er veel onduidelijk is over de voordelen en kosten van het terugdringen van de uitstoot. 'Leiderschap bij bedrijven moet ervoor zorgen dat latente kansen worden ontsloten. Daarom moeten deze bedrijven in de agri- en voedselketen ambitieuze doelen stellen om de uitstoot te verminderen, innovatie te bevorderen en partners in de keten in staat te stellen hun doelen te bereiken.'

'Er is ook behoefte aan expliciete erkenning en beloning voor emissiereductie. Denk daarbij, naast hogere prijzen, aan andere voordelen van het verminderen van emissies, zoals productiviteitswinsten, een verbeterd risicobeheer, toegang tot nieuwe markten en een verbeterd merk en betere reputatie', besluit Gocsik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer