Totale+schade+Ciara+geraamd+op+150+miljoen+euro
Nieuws
© Vidiphoto

Totale schade Ciara geraamd op 150 miljoen euro

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de totale schade door de storm Ciara aan gebouwen en auto's zal uitkomen rond de 150 miljoen euro. De schade lijkt daarmee veel lager uit te vallen dan na de januaristorm in 2018.

Dat blijkt uit een eerste schatting van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat nog niet alle schadeclaims zijn ingediend en van sommige claims nog niet duidelijk is hoe groot de schade is. Verder verwacht het Verbond van Verzekeraars dat het bedrag zal oplopen, doordat er ook de komende dagen nog onstuimig weer wordt verwacht.


'Verzekeraars waren erop voorbereid dat er vanuit het gehele land schademeldingen zouden binnenkomen', zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. 'Dat is ook gebeurd, maar Ciara heeft gelukkig minder schade aangericht dan de januaristorm in 2018.'

Toen kwam het schadebedrag uit op 450 miljoen euro. 'De storm van afgelopen weekend was minder heftig, maar Nederland heeft ook goed geanticipeerd dankzij de voorlichting en waarschuwingen door overheidsdiensten en verzekeraars.'

Vervolgschade

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek heeft voor de schatting niet alleen naar de schades van afgelopen zondag gekeken, maar ook naar de maandag. 'Ook maandag was er in het grootste deel van het land nog sprake van flinke windstoten', legt Weurding uit. 'De ervaring leert dat dat tot vervolgschade kan leiden. Dakpannen die zondag door windstoten los zijn getrild, kunnen later alsnog van het dak afwaaien.'

Het Verbond van Verzekeraars kan op dit moment geen regionale schattingen doen van de schade door de storm. Een specifieke schatting voor de land- en tuinbouw heeft het verbond nog niet gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer