CZAV: sorghum is gewas met potentie voor het zuiden

Diverse percelen sorghum zijn geoogst, zowel in provincie Zeeland als in Noord-Brabant. Duidelijk wordt dat het gewas echt potentie heeft, meldt CZAV. Het heeft weinig regen nodig en kent een grote koolstofvastlegging.

CZAV%3A+sorghum+is+gewas+met+potentie+voor+het+zuiden
© Nieuwe Oogst

De teelt heeft ook dit jaar weer de nodige uitdagingen achter de rug. Maar sorghum presteert wederom goed in de regio's waar weinig tot zeer weinig regen is gevallen. Het gewas heeft beduidend minder regen nodig dan veel andere gewassen. Vooral een watergift of regenbui net voor de bloei geeft een meeropbrengst en een verbeterde pluimvorming.

Vorige maand werd bekend dat het areaal sorghum in Europa gemiddeld is toegenomen met 18 procent, ofwel 584.000 hectare. In Nederland groeit het areaal ook gestaag, maar minder hard dan in de rest van Europa. In Nederland is sorghum nog een vrij nieuwe teelt.


'We hebben met z'n allen nog een aantal uitdagingen aan te gaan, vooral wat betreft de onkruidbeheersing en zaaimethode. De stappen die de veredelaars op dit moment zetten, helpen hier zeker bij', meldt CZAV. Veredelaars werken hard aan sorghumrassen die beter geschikt zijn voor landen als Nederland.


Koolstofvastlegging

In andere landen heeft sorghum al een belangrijke plaats in het bouwplan gekregen. Vooral in Centraal-Europa wordt veel sorghum geteeld. Het gewas kent een grote koolstofvastlegging, waardoor het ook milieutechnisch interessant is. Vanuit de maatschappij is er vraag naar minder milieubelastende gewassen.

CZAV blijft zich verdiepen in sorghum. Wanneer de tijd rijp is, kan het areaal volgens de coöperatie ook in Nederland flink groeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer