Zeeuwse sorghumproeven krijgen vervolg

De in 2020 begonnen sorghumproeven van CZAV en stichting New Babylon 3 in Zeeland krijgen een vervolg. Dat heeft CZAV bekendgemaakt.

Zeeuwse+sorghumproeven+krijgen+vervolg
© Nieuwe Oogst

De sorghumproeven zijn gedaan bij Zeeuwse akkerbouwers en veehouders met de rassen Dusormil HD7, HD19 en HD100. Met steun van provincie Zeeland, New Babylon 3 en CZAV zijn proeven uitgevoerd op klei en lichtere menggronden.

Momenteel werken de onderzoekers aan de vastlegging van de resultaten, die aan de provincie worden voorgelegd.


Verder in leerproces

Op basis van de eerste indicaties is besloten verder te gaan in het leerproces om sorghum te introduceren. Alle bevindingen uit het teeltproces van 2020 worden geïntegreerd in een teelthandleiding, die als handvat dient voor nieuwe, verfijnde proeven.


Speciale aandacht wordt gegeven aan de begeleiding van akkerbouwers en veehouders in dat proces.


Familielid

Sorghum is een familielid van mais en geeft specifieke verbeteringen voor ruw- en mengvoer. Het gewas is volgens CZAV prima geschikt voor aanpassing van het menu voor dieren. Het kan een deel gras en mais vervangen en daarbij als wisselgewas bijdragen aan een betere grondstructuur.

Eiwitten, zetmeel en suikers zijn in afgewogen hoeveelheden aanwezig en de structuur van de voeding ondersteunt de gezondheid van de dieren, aldus CZAV.


Deelnemers gezocht

CZAV zoekt akkerbouwers en veehouders die willen deelnemen aan de nieuwe proeven. Het verbouwen van kleinere arealen sorghum van 2 tot 5 hectare is volgens de aan- en verkoopvereniging een goede gelegenheid om met het gewas te leren omgaan, zodat het in de nabije toekomst een vast gewas kan worden in de Nederlandse vruchtwisseling/teeltrotatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 4°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer