Friese sorghumproef krijgt vervolg

Het proefproject in Friesland met strokenteelt sorghum was vorig jaar zo succesvol dat het met een jaar is verlengd. In It Heidenskip werden afgelopen week de proefvelden ingezaaid.

Projectleider Dirk Johan Feenstra van LTO Noord geeft aan hoe de proef dit jaar is opgezet. 'We hebben vorig jaar diverse sorghumrassen gezaaid om te kijken hoe die zich ontwikkelden en de resultaten waren goed. Dit jaar zaaien we op vier verschillende plekken met vier loonwerkers proefvelden in. Dus diversiteit aan bodems en machines.'

De vier loonbedrijven die meewerken in dit project zijn Buma (It Heidenskip), Brak (Aldeboarn), Lenes (Vegelingsoord) en Hoekstra (Oosterzee). Hendrik Buma heeft de strokenfrees speciaal omgebouwd voor dit project. 'De frees liep steeds dicht, omdat de grond zo nat was. We hebben eerst geëxperimenteerd met rechte messen in plaats van haakse. Maar dat werkte ook niet goed. Toen hebben we de tandwielbak zo omgebouwd dat de grond niet onder de frees door gaat, maar over de kop. En het resultaat is prima.'


Slastokbonen

Naast de proefvelden sorghum zijn er ook stroken met snijmais en de combinatie snijmais en slastokbonen ingezaaid. Feenstra hoopt hier mooie resultaten mee te bereiken. 'Met die mengteelt krijg je meer eiwit in de snijmais en meer biodiversiteit. Dus ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt dit jaar. De basis is nu goed, want we hebben warmte, we hebben vocht en de bemesting zit erop. Dus wat dat betreft moet het goed komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer