De Firma Streek-voorzitter: 'Boer huurt schapruimte in binnenstad'

Een winkel in het centrum van Oss waar food en non-food van het platteland in een straal van 25 kilometer om de Brabantse stad te koop ligt. De Firma Streek opende vrijdag haar deuren.

De+Firma+Streek%2Dvoorzitter%3A+%27Boer+huurt+schapruimte+in+binnenstad%27
© Jasper Schel

Vier dagen voordat de deuren opengaan, moet er nog veel gebeuren. De toonbank is al ingericht en klaar voor gebruik, maar daarachter lijkt het nog meer op een bouwplaats dan een winkel. De grote vriezers en koelingen waaraan een elektricien zijn handen vol heeft, zijn al voor de helft volgeboekt volgens voorzitter Wim Hoezen van De Firma Streek. 'We hebben onder meer worstenbroodjes uit Dreumel, zuivel uit Reek, aardbeien uit Lith en Gijsbert levert natuurlijk zijn geitenkaas', doelt hij op Gijsbert van Loon, die ook is aangeschoven.

De bestuursleden van Firma Streek startten een jaar geleden om het nieuwe marktconcept op poten te zetten. Boeren en tuinders huren voor een periode van een half jaar een of meerdere schappen waarin ze hun producten aanbieden. 'Het is best lastig om de marges te bepalen', zegt Van Loon. 'Als boer denk je al snel dat je het te duur maakt.'


Informatiescherm

Boven alle schappen hangt een schermpje met informatie over het product en het bedrijf. Hoezen: 'Je huurt een stukje winkel in de stad. En door informatie te geven over de bedrijven, proberen we ook traffic te genereren naar het platteland. We verkopen hier de streek.'

Elke ondernemer krijgt maandelijks zijn of haar omzet uitgekeerd, minus een vastgesteld percentage dat nodig is om de winkel draaiende te houden. 'De medewerkers in de winkel hebben, behalve de bedrijfsleider, een afstand tot de arbeidsmarkt', vertelt Hoezen. 'We hebben geen winstoogmerk.'


50 aanmeldingen

De animo is groot. 'We hebben geen acquisitie gedaan, maar het loopt als een trein', stelt Hoezen. 'We hebben nu bijna vijftig aanmeldingen, vooral voedselproducenten. Ook de non-foodsector kan hier haar product in de etalage zetten. Het Toeristisch Informatiecentrum Oss neemt ook haar intrek in de winkel met een groot aanbod van wandel- en fietsroutes en B&B's.'

De officiële opening is 7 juli. Hoezen: 'Spannend of we het gaan redden. We weten wat we hier moeten omzetten, maar dit is voor ons allemaal nieuw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer