LTO: 'Solitaire glastuinbouw in Gelderland met uitsterven bedreigd'

Gelderse glastuinbouwbedrijven buiten de concentratiegebieden hebben geen toekomstperspectief als de voorgestelde wijziging van de omgevingsvisie wordt ingevoerd. Veranderende regelgeving leidt in dat geval tot een uitsterfconstructie, stelt LTO Noord.

LTO%3A+%27Solitaire+glastuinbouw+in+Gelderland+met+uitsterven+bedreigd%27
© Frank de Roo

Het betreft een aanpassing voor uitbreidingsmogelijkheden voor solitaire glastuinbouwbedrijven. De nieuwe regelgeving bepaalt dat uitbreiding voor deze bedrijven maar eenmalig mogelijk is. Dat staat weliswaar ook nu in de verordening, maar onder de huidige Wet Ruimtelijke Ordening is dit gekoppeld aan de bestemmingsplanperiode van tien jaar. De nieuwe Omgevingswet kent deze periode niet meer.

'Dat zou betekenen dat eenmalig voor solitaire glastuinbouwbedrijven ook echt eenmalig is. Dat vinden wij niet acceptabel, want dit leidt tot een uitsterfconstructie. Zo wordt de bedrijven het perspectief ontnomen', aldus LTO Noord in een zienswijze op de voorgestelde actualisatie van de omgevingsvisie.


Afgebouwde verplaatsingsregeling

Voor solitaire glastuinbouwbedrijven is het immers ook niet meer mogelijk om te verplaatsen vanwege de afgebouwde verplaatsingsregeling glastuinbouw. 'Het is indertijd een beleidskeuze van de provincie geweest om glastuinbouw te concentreren om verglazing van het buitengebied tegen te gaan. Dit beleid is nu in een heel ander daglicht komen te staan als gevolg van de energietransitie', vindt LTO. 'We zien veel te veel zonnevelden verschijnen in het buitengebied.'

LTO Noord stelt dat niet reëel is om solitaire glastuinbouwbedrijven aan het voorgestelde strenge regime te onderwerpen. De belangenbehartiger stelt voor om de term 'eenmalig' te vervangen door een tijdsperiode van tien jaar. Daarmee zou het huidige provinciale beleid voor solitaire glastuinbouw in feite worden gecontinueerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer