Green Deal zonder investeringen is geen deal

De afgelopen maanden houd ik me vooral druk bezig met alle beleidsvoorstellen die voortstromen uit de Europese Green Deal. Naast dat ik me inzet om de doelen de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitstrategie zo werkbaar mogelijk te maken voor boeren, maak ik me ook erg zorgen dat het belang voor een goed verdienvermogen onderschat wordt.

Green+Deal+zonder+investeringen+is+geen+deal
© Persbureau Noordoost

We kunnen ons wel hele ambitieuze doelen stellen, maar wanneer boeren niet kunnen investeren komt er weinig van vergroening terecht.

Een zorgelijke ontwikkeling die de financierbaarheid van boeren nog verder onder druk zet zijn de nieuwe Basel IV-regels. Door nieuwe voorstellen van het Basel Comité, die internationale leennormen opstelt voor banken, wordt de financierbaarheid van boerenbedrijven moeilijker gemaakt. Onder deze regels wordt de waarde van het onderpand minder belangrijk en cashflow juist belangrijker bij de aanvraag van een lening.


Aanpassing funest

Die aanpassing is funest voor agrarische ondernemers, die juist hun landbouwgrond, gebouwen en machines gebruiken als onderpand bij leningaanvragen. En dat net terwijl diezelfde boeren moeten kunnen investeren om te verduurzamen.

De Baselregels zorgen voor de perverse prikkel dat het voor boeren minder relevant wordt hoeveel grond het bedrijf in eigendom heeft

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Voor stikstofreductie zijn innovatieve stalsystemen nodig. Voor vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moeten boeren investeren in precisielandbouw. Voor gesloten kringlopen moet vaak grond aangekocht worden.

Daarnaast zorgen de Baselregels ook nog eens voor de perverse prikkel dat het voor boeren minder relevant wordt hoeveel grond het bedrijf in eigendom heeft. De boeren die een relatief extensieve bedrijfsvoering hebben, met veel landbouwgrond in eigendom ten opzichte van de winstgevendheid, worden zo benadeeld. Grondgebondenheid in de veehouderij wordt zo moeilijker. Zo maken de nieuwe leennormen het niet alleen moeilijker om de doelen van de Green Deal te halen, maar werken ze deze ook nog eens regelrecht tegen.

Daarom is het van belang dat bij de Europese invulling van deze financieringsregels er een uitzondering komt voor boeren, zodat deze niet aan deze verscherpte eisen hoeven te voldoen. Daarvoor zal ik mij de komende tijd in gaan inzetten binnen het Europees Parlement. Hierbij sta ik in nauw contact met LTO en de Nederlandse Vereniging van Banken. Want als boeren geen goede deal kunnen krijgen bij het aanvragen van leningen, is er ook geen Green Deal mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer