Vertrek+Hogan+domper+voor+Nederlandse+boer
Column
© Persbureau Noordoost

Vertrek Hogan domper voor Nederlandse boer

Hoewel het politieke seizoen in Brussel nog maar net is begonnen, hebben we al afscheid moeten nemen van Phil Hogan, de Ierse Eurocommissaris voor handel. Los van of dat terecht was of niet; ik vind dat ontzettend jammer. Mijns inziens heeft Hogan veel voor de Nederlandse landbouw betekend.

Überhaupt was het al een gemis dat hij na de laatste Europese verkiezingen geen landbouwcommissaris meer was. Zijn opvolger Janusz Wojciechowski scoort in mijn ogen een dikke onvoldoende. Ik zal Hogan missen om zijn pragmatische politieke stijl. Je kunt in mijn ogen mensen beter motiveren met resultaatgericht beleid gebaseerd op feiten, dan op mooie praatjes en symboolpolitiek. Op dat vlak vonden Hogan en ik elkaar.

In zijn zes jaar in de Europese Commissie heeft Hogan in mijn ogen op twee fronten een belangrijk verschil gemaakt. Ten eerste heeft hij een voorstel gedaan voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat eindelijk meer gericht is op landen met een moderne landbouw, zoals Nederland, in plaats van een Frans landbouwbeleid waarbij juist stilstand wordt aangemoedigd. Op basis van zijn voorstellen debatteren we nu in het Europees Parlement en het lijkt vooralsnog te lukken om een stap richting een modern landbouwbeleid te zetten.

Het tweede front waar Hogan zich voor inzette, is internationale handel. Ook in zijn tijd als landbouwcommissaris bemoeide hij zich hier actief mee. In 2014, toen Rusland een boycot instelde op agrarische producten uit de EU, heeft Hogan naar mijn mening adequaat opgetreden. Niet alleen zijn op korte termijn compensatiemaatregelen getroffen; vooral zijn inzet om nieuwe exportmarkten te openen, hebben effect gehad.

Als hij de vergaderzaal inliep, kwam een grote persoonlijkheid binnen

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Daarna bemoeide Hogan zich actief met het sluiten van verschillende handelsakkoorden, zoals die met Japan. Dit handelsakkoord is van grote meerwaarde voor verschillende agrarische sectoren in ons land. Het was voor velen daarom een logische stap dat hij in de nieuwe Europese Commissie de portefeuille handel zou krijgen.

Ik ga hem missen. In de wandelgangen kwam ik Hogan vaak tegen voor een praatje. Je merkte dat hij de Nederlandse agrarische sector bewonderde. Het was een man die het verschil kon maken in onderhandelingen. Als hij de vergaderzaal inliep, kwam een grote persoonlijkheid binnen. Letterlijk en figuurlijk. Zijn bijnaam in Ierland is 'Hulk Hogan', in Brussel staat hij bekend als 'Big Phil'. Wat dat betreft is de gelijkenis met de Nederlandse oud-landbouwcommissaris Sicco Mansholt treffend, zeker als je de foto's van de twee mannen naast elkaar legt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer