'Landbouwsector snakt naar duidelijkheid'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

%27Landbouwsector+snakt+naar+duidelijkheid%27
© Persbureau Noordoost

De spanning is voelbaar in de sector. Hoe gaat de Haagse politiek de komende jaren ingrijpen in de land- en tuinbouw? De taak van de politiek is voor mij duidelijk. Erken dat de Nederlandse landbouw een sleutelrol heeft in de wereldvoedselvoorziening, beloon de prestaties die boeren leveren voor verduurzaming en zorg voor een duidelijk langetermijnperspectief voor agrarische ondernemers.

Vooral het laatste is in de afgelopen jaren volkomen misgegaan. In plaats van het bieden van toekomstperspectief met duidelijke doelen, worden telkens op korte termijn zeer ingrijpende maatregelen genomen om falend beleid te corrigeren. Vervolgens vermelden de media dat de landbouw een crisis veroorzaakt, terwijl de sector juist al decennialang grote stappen zet tot verduurzaming. Daarom is het zo belangrijk dat juist de kennis en kunde van de Nederlandse boer en tuinder het uitgangspunt is van toekomstbestendig beleid.

Ik heb het vaak tegen Eurocommissaris Frans Timmermans gezegd; als je geen draagvlak voor je plannen krijgt bij de mensen die het moeten doen, gaat het niet lukken. Ik ben dan ook voorstander van beleid dat resultaten op een objectieve manier beloont, in plaats van maatregelen afdwingen via straf.

Ik ben dan ook voorstander van beleid dat resultaten op een objectieve manier beloont, in plaats van maatregelen afdwingen via straf

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Helaas merk ik steeds meer dat Frans Timmermans een andere richting op wil, bijvoorbeeld door eenzijdig in te zetten op biologische landbouw. Dit gaat regelrecht in tegen de doelen die de Europese Commissie ook stelt voor bijvoorbeeld de reductie van methaanuitstoot. Juist intensieve bedrijven scoren daarin vaak beter dan extensieve bedrijven.

Om te voorkomen dat we van de regen in drup terechtkomen, vind ik dat bij de behandeling van het stikstofdossier ook zaken zoals methaanemissie meegenomen moeten worden. Het reduceren van methaan is bij uitstek een kwestie van efficiëntie. Zo is bijvoorbeeld de methaanuitstoot per kilo melk of vlees in Zuid-Amerika vele malen groter dan die in Nederland. Met een reductie van dieraantallen in Nederland is het klimaat dus slechter af.

Afgelopen oktober heeft de Europese Commissie een methaanstrategie gepubliceerd, waarin gelukkig wordt ingezet op innovatie in de landbouw. Ik zie erop toe dat we deze aanpak doorzetten tot beleid, en hoop zo op termijn te voorkomen dat we ooit in een methaancrisis belanden.

@jhuitema

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer