Vroege aardappelen direct goed aan de prijs

Een beperkt aanbod van geoogst product en volop vraag van Nederlandse supermarkten zorgen ervoor dat telers van vroege aardappelen voorlopig een mooie prijsvorming tegemoet kunnen zien. Zolang de prijzen goed blijven, zullen ze proberen vlot door te oogsten, ook vanuit de koude grond.

Vroege+aardappelen+direct+goed+aan+de+prijs
© Anton Dingemanse

Bij veiling Alvantho in het Zeeuwse Sint-Annaland werden afgelopen dinsdag de eerste vroege aardappelen geveild. Traditioneel is dit het begin van het afzetseizoen voor aardappelen. Veilingdirecteur David Hage spreekt alvast van een mooie start met goede prijzen. Voorafgaand aan elke veildag controleert hij de aanvoer en voorziet hij elke kavel per teler en per ras van een apart label.

Hage vertelt dat de eerste veildag een dag eerder plaatsvond dan vorig jaar. Wel was de aanvoer met 47 ton een stuk lager. In 2020 werd op de eerste veildag 75 ton vroege aardappelen verkocht. 'De telers hebben hun primeuraardappelen dit jaar wel vroeg kunnen poten. Maar door de kou en nattigheid is het zeker geen supervroeg jaar', concludeert Hage.

De eerste prijzen variëren van 64 euro per 100 kilo voor het relatief nieuwe ras Alegaria tot 124,30 euro voor een partij van tachtig kisten Eigenheimer. Van de vroege rassen Doré en Frieslander met de meeste aanvoer was de prijs gemiddeld 80 tot 85 euro per 100 kilo.

Alles wat er is aan Nederlands aanbod, wordt vlot verkocht

Johan Slager, aardappelinkoper

Tevreden over kwaliteit

Naast de prijs is Hage ook tevreden over de kwaliteit. De meeste aardappelen die nu worden aangevoerd zijn geteeld onder plastic en hebben een mooie maatsortering, verklaart de veilingdirecteur. Opvallend noemt hij dat al vroeg zoveel verschillende rassen worden aangeboden voor de veiling.

Het is een goede gewoonte dat het eerste kistje vroege aardappelen wordt geveild voor een goed doel. Dat was dit jaar het Epilepsiefonds. Aardappelinkoper Johan Slager kocht het kistje met 20 kilo Frieslanders namens groothandel en verpakbedrijf Jansen-Dongen voor een bedrag van 1.750 euro. De afnemer, supermarktketen Jumbo, verdubbelde dit bedrag en veiling Alvantho leverde ook een bijdrage tot de uiteindelijke gift van 4.000 euro.


• Bekijk ook de marktcijfers van consumptieaardappelen en pootgoed

Net als Hage wijst ook Slager op het relatief lage aanbod en de grote vraag naar Nederlandse vroege aardappelen. 'De aanvoer schommelt nu rond 50 ton per dag, terwijl dat normaal wel het dubbele kan zijn aan begin van het veilseizoen.'

De telers van vroege aardappelen rooien nu vooral de aardappelen die lange tijd onder plastic hebben gestaan. Daarvan zijn de opbrengsten met zo'n 20 ton per hectare redelijk, weet Slager. 'Vooral de aardappelen in de koude grond hebben een achterstand. Daarvan valt met name de maatsortering nu nog tegen.'


Afgedekte aardappelen

Slager verwacht dat de aanvoer de komende week vooral nog afkomstig is van percelen die zijn afgedekt. Daarna kan er volgens hem mogelijk een gat vallen in de overgang naar aardappelen uit de koude grond. Vooral als de maatsortering nog tegenvalt of als de hectareopbrengsten lager zijn dan 20 ton.

De handelaar legt uit dat de telers voor hun primeuraardappelen vaak een eenvoudige rekensom maken. Voor aardappelen onder plastic streven zij naar een financiële opbrengst van 12.000 euro per hectare. Bij een productie van 20 ton hebben ze dan een middenprijs nodig van 0,60 euro, rekent hij voor. Zonder plastic is de gewenste financiële opbrengst volgens Slager ongeveer 10.000 euro ofwel een benodigde middenprijs van 0,50 euro.

Gunstig voor de prijsvorming is de grote vraag van dit moment. 'Veel Nederlandse supermarkten hebben aangekondigd dat ze meer Nederlands product willen verkopen', meldt Slager. 'Er zijn daarom minder contracten afgesloten voor levering van verse consumptieaardappelen uit Zuid-Europa. Bovendien zijn er bijvoorbeeld in Spanje sowieso minder aardappelen gepoot dit voorjaar en vallen de oogstomstandigheden tegen vanwege natte weersomstandigheden.'


Ideale ingrediënten

Minder import, meer binnenlandse vraag en een matig aanbod zijn ideale ingrediënten voor een mooi afzetseizoen voor vroege aardappelen. Alles wat er is aan Nederlands aanbod wordt vlot verkocht en de consument is bereid een goede prijs te betalen, ervaart Slager.

Bovendien zijn de telers volgens de handelaar geneigd om door te rooien, vanwege de prijzen. 'Als ze genoeg verdienen om de handmatige oogst te compenseren met een opbrengst van minimaal 20 ton, zullen ze geen week wachten op extra kilo's. Daardoor ruimt het areaal mooi op.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer