Ierse onderzoeker: 'Hoge marge mede door lage melkprijzen'

Declan O'Connor stond aan het hoofd van de rapportage 'An Analysis of the Irish Dairy Sector Post Quota'. De onderzoeker van de Munster Technological University (MTU) is blij dat het rapport helpt om de positie van Ierland duidelijker te maken.

Ierse+onderzoeker%3A+%27Hoge+marge+mede+door+lage+melkprijzen%27
© Pieter Stokkermans

Waarom deze analyse?

'Al jaren bungelen de Ierse zuivelfabrieken onderaan in de LTO-melkprijsvergelijking. Wij wilden uitzoeken waar dat aan ligt en aantoonbaar maken dat boeren verder moeten kijken dat de hoogte van de melkprijs alleen.'

De meeste Ierse boeren willen helemaal niet van het huidige patroon af waarbij ze in het in de winter lekker rustig hebben

Declan O'Connor, onderzoeker Munster Technological University

Welke uitkomsten en nieuwe inzichten hebben u het meest verrast?

'Allereerst zijn we erachter gekomen dat een goede melkprijsvergelijking opzetten en bijhouden echt lastig is. De rekenmeesters van ZuivelNL verdienen daarvoor zonder meer een pluim. Daarnaast valt het op dat onze zuivelfabrieken het in de handel in commodities relatief goed doen. Als derde komt naar voren dat Ierland er goed aan doet om vast te houden aan het seizoenspartroon zoals nu wordt gehanteerd.'


Waarom ziet u vasthouden aan het seizoenspartroon als een pluspunt?

'In Ierland is de laatste jaren veel gesproken over het vermeende voordeel voor de zuivelindustrie als we een patroon van 50 procent voorjaars- en 50 procent najaarsafkalvingen hebben. Uit het onderzoek blijkt dat dit de capaciteit van onze zuivelfabrieken slechts van 62 naar 70 procent brengt.


'Om competitief te zijn, zou je helemaal over moeten gaan naar een vlakke melkaanvoercurve en dus een volledig gespreid afkalfpatroon. De investeringen die dat vergen wat betreft omschakeling van het hele systeem, zijn veel te hoog. Nog los van het feit dat veel boeren niet af willen van hun rustige wintermaanden als alle koeien droogstaan.'


Legt de expansiedrift geen druk op de grondprijzen en financiering?

'Omdat veel vleesveehouders en akkerbouwers hun grond hebben omgezet naar grasland om te kunnen switchen naar melkvee, valt dat relatief mee. Er is wel meer competitie als er grond te koop is, maar de grondprijsstijging is in de meeste regio's beperkt. Ierse melkveehouders hadden in het quotumtijdperk al lage financieringen. Enige stijging is zichtbaar, maar valt relatief mee.'


Maar zo'n snelle stijging van melkaanvoer kan toch niet doorgaan?

'Dat klopt. De inschatting is dat onze industrie en markten een gemiddelde groei van 2,5 procent melk per jaar tot 2025 goed aankunnen. Daar wordt ook op ingezet door de fabrieken die de sterke groei in aanvoer demotiveren. Snelle groei is voorbij, maar de Ierse melkveehouderij groeit nog wel even door.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer