Tegenstrijdige klimaatplannen

Marion Roeleveld heeft samen met haar vriend Haske Knippels een geitenbedrijf in het Ierse Ballyshrule. Ze melken tweehonderd geiten op 20 hectare grond.

Tegenstrijdige+klimaatplannen
© Age Posset

In Ierland is de landbouw verantwoordelijk voor maar liefst een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is drie keer zo hoog in vergelijking met andere Europese landen. Er is dus veel milieuwinst te halen in de landbouw. Van de landbouwgrond is 80 procent in gebruik als grasland. Op de mindere gronden lopen schapen, op de betere melkkoeien en vleesvee.

De melkveehouderij is hier redelijk intensief, wat per liter melk een lagere CO2-uitstoot geeft. Daar staat tegenover dat de melkproductie sinds 2015 met 54 procent is toegenomen. Onze geiten werken natuurlijk ook mee aan de uitstoot. Wij proberen daarom zo verantwoordelijk mogelijk te werken. Dankzij de klaver in het gras hebben we bijvoorbeeld al geen stikstofkunstmest meer nodig.

Het Ierse streven is de uitstoot de komende tien jaar met 10 tot 15 procent te verlagen. Maar het is jammer om te zien dat het beleid nogal tegenstrijdig is. Zo ligt er een plan van het ministerie van landbouw om de productie van melk en vlees in de komende vijf jaar juist met 65 procent te vergroten.

Bijzonder, want de Ierse vleesveehouderij zou zonder EU-subsidies al jaren verliesgevend zijn. Ook wil de regering stimuleren dat er grasland wordt omgezet in bos. Het doel voor dit jaar was de aanplant van 22.000 hectare, maar in 2020 is daarvoor nog maar 10 procent van de benodigde vergunningen aangevraagd. Subsidies voor milieuinvesteringen zijn er wel, maar particuliere productie van groene stroom wordt bijvoorbeeld weer tegengewerkt door de elektriciteitsbedrijven.

Zelf hebben we dit jaar zonnepanelen op de stal gelegd voor het opwekken van stroom, samen met een accu die het dagelijkse overschot opslaat. Die geeft dat de volgende melkbeurt in de ochtend weer vrij. De subsidie bedraagt 40 procent en we mogen de investering ook nog eens in één keer afschrijven. Een mooie regeling, maar helaas is het niet toegestaan om het overschot terug te leveren aan het elektriciteitsbedrijf. Dus we konden niet meer dan twintig panelen voor in totaal 6,2 kilowatt neerleggen.

Het zou mooi zijn als er straks in oktober een duidelijk wetsvoorstel komt te liggen om de milieudoelen te halen. Hopelijk is het klimaatvoorstel dat de Ierse regering deze maand presenteert minder rigoureus voor de landbouw dan wat er in Nederland gebeurt. Als onze regering nu maar onder ogen wil zien dat als mensen willen investeren in het milieu, je ze juist niet moet tegenwerken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer