Kavelruil geeft jonge boeren in en om Spanbroek toekomst

De kavelruil 'De Nieuwe Toekomst voor de Jong(e) Boeren' doet zijn naam eer aan. Onlangs werd de akte voor de grote ruil getekend van in totaal 117 hectare, waarmee tien ondernemers in en om Spanbroek weer vooruit kunnen wat betreft agrarische structuur.

Kavelruil+geeft+jonge+boeren+in+en+om+Spanbroek+toekomst
© Koen van Wijk

De ruil valt onder de noemer van het programma 'Kavelruil werkt', dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en provincie Noord-Holland, in het kader van plattelandsontwikkeling. Dit POP3-programma loopt in het najaar af. In totaal zijn dit jaar twaalf ruilprojecten nog in voorbereiding of net afgerond, vertelt voorzitter Claudia Weemhoff van de verantwoordelijke kavelruilorganisatie Stivas.

Weemhoff is trots dat in coronatijd nog zoveel ruilen tot stand zijn gekomen. 'Echt ruimte voor fysieke keukentafelgesprekken was er niet, maar het is online gelukt om kavelruilen voor elkaar te krijgen, mede door het vertrouwen dat Stivas geniet', zegt ze.

'Zulke ruilen zijn van wezenlijk belang voor de provincie, ook om verduurzaming van de landbouw na te streven. Schuiven met eigendommen kan leiden tot een efficiëntere indeling van landbouw, natuur en water in het landelijk gebied.'


Positieve toekomst

Melkveehouder Niels de Jong uit Spanbroek kan daarover meepraten. De recente kavelruil zorgde ervoor dat hij in Wogmeer, enkele kilometers verderop, weer volop door kan boeren met zijn vader. 'We zitten daar op een mooie locatie, waar we de toekomst weer positief tegemoetzien.'

De kavelruilregeling zorgt er ook voor dat De Jong een vergoeding krijgt voor het opknappen van het land. 'We gaan wat sloten dempen en percelen draineren. Dat alles zorgt ervoor dat we straks een frisse doorstart kunnen maken.'


Voortzetting

Zulke praktijkvoorbeelden zijn volgens Weemhoff ook de reden dat achter de schermen wordt gewerkt aan een vervolg op de regeling. 'Het huidige budget is zo goed als volledig benut. In 2020 hebben we nog acht kavelruilen afgerond met in totaal vijftig grondeigenaren, waarbij drie bedrijven zijn verplaatst. In totaal is zo 291 hectare van eigenaar gewisseld, wat aardig in de buurt komt van het het gemiddelde van 300 hectare per jaar.'


Afgelopen zomer sloegen het CDA en LTO Noord nog alarm dat de provincie miljoenen euro's aan Europese subsidie dreigde mis te lopen, omdat er in de begroting geen geld was gereserveerd voor de cofinanciering die de POP3-gelden vereisen. Weemhoff: 'Het is goed om te merken dat op het provinciehuis het belang van van het kavelruilinstrument wordt erkend.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer