Ontwerpomgevingsvisie Nederweert ingrijpend voor boeren

De gemeenteraad van Nederweert heeft onlangs de ontwerpomgevingsvisie voor het buitengebied van Nederweert vastgesteld. De partijen D66, JAN Nederweert en Nederweert Anders hebben amendementen ingediend die zijn aangenomen.

Ontwerpomgevingsvisie+Nederweert+ingrijpend+voor+boeren
© Han Reindsen

Dat betekent dat er in de ontwerpomgevingsvisie stevige procesafspraken en richtinggevende uitspraken staan die ingrijpend zijn voor de agrarische sector in het buitengebied van Nederweert.

Het amendement van D66 ging over het verkleinen van de veestapel. Door het aannemen van dit amendement komt er een procesafspraak: om afname van de veestapel te stimuleren, wordt inspanning geleverd om agrarische bedrijven deel te laten nemen aan provinciale en landelijke regelingen.


Fijnstof en geur

Het amendement van JAN Nederweert: omlaagbrengen van emissie voor fijnstof en geur vanuit de veehouderij. Door het aannemen van dit amendement komt er een richtinggevende uitspraak: voor ontwikkelingen bij een intensieve veehouderij wordt een significante verlaging van emissies, fijnstof en geur als uitgangspunt gehanteerd. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken, als verbetering van de omgevingskwaliteit op een andere wijze kan worden gerealiseerd.

Tot slot het amendement van Nederweert Anders: intrekking van niet-gebruikte milieu- en bouwruimte agrarische bedrijven. Ook het aannemen van dit amendement kent een richtinggevende uitspraak, want een regeling voor het intrekken van niet-gebruikte verleende vergunningen wordt gekoppeld aan het omgevingsprogramma lucht.


Zienswijze

De LLTB zal met een zienswijze reageren op de ontwerpvisie. Hierover heeft de LLTB overleg gevoerd met de LLTB-leden in het gebied. Agrariërs kunnen ook zelf een zienswijze indienen. Dit kan nog tot en met donderdag 8 april.

De ontwerpomgevingsvisie van gemeente Nederweert is in te zien via ruimtelijkeplannen.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer