Afschotverbod smienten Zuid-Holland blijft van kracht

De Raad van State heeft Faunabeheereenheid Zuid-Holland en het provinciebestuur in hoger beroep in het ongelijk gesteld over de afschot van smienten. Hiermee blijft het afschotverbod voor de eendensoort overeind in Zuid-Holland.

Afschotverbod+smienten+Zuid%2DHolland+blijft+van+kracht
© Ecomare

De Faunabeheereenheid wil schade, die smienten aan gras en andere gewassen kunnen aanbrengen, beperken. Volgens Faunabeheerplan Smient 2017-2023 kunnen er jaarlijks maximaal 6.500 smienten worden afgeschoten zonder dat dit een nadelige invloed heeft op de instandhouding van de soort.

Natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en Milieufederatie Zuid-Holland, tekenden hiertegen bezwaar aan bij provincie Zuid-Holland. Nadat de provincie de bezwaren ongegrond had verklaard, gingen de natuurorganisaties in beroep bij de rechtbank.

De rechtbank stelde eind 2019 dat de faunabeheereenheid onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de staat van instandhouding van de smient niet verslechtert door uitvoering van het Faunabeheerplan. Bovendien is het besluit tot goedkeuring van het Faunabeheerplan onvoldoende gemotiveerd. De Raad van State bevestigt nu het oordeel van de rechtbank.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer