Markt valt voor papier met vezels uit suikerbietenpulp

Cosun Beet Company en papierproducent Crown Van Gelder ontwikkelden een papiersoort waarin voor 20 procent vezels uit suikerbietenpulp is verwerkt. Cosun heeft daarmee een hoogwaardige bestemming voor de reststroom en verpakt een deel van zijn producten in het nieuwe papier. Crown Van Gelder brengt de milieu-impact in de productieketen terug.

Markt+valt+voor+papier+met+vezels+uit+suikerbietenpulp
© Crown Van Gelder

Crown Van Gelder in Velsen-Noord brengt sinds februari papier op de markt dat is gemaakt met suikerbietenpulp. Jan Rops, productmanager bij de Noord-Hollandse papierproducent, legt uit dat het nieuwe product onderdeel is van een programma waarmee het bedrijf zijn milieu-impact wil verminderen.

'Voor papier dat lang houdbaar is, niet vergeelt en geschikt is voor het verpakken van onder andere voedingsmiddelen hebben we een hoge kwaliteit papiervezel, ofwel cellulose, nodig. Daarom verwijderen onze toeleveranciers de houtstof uit bomen, lignine, met hitte en chemicaliën. In de totale productieketen levert dat de hoogste milieubelasting op. Daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieven.


Programma 'Groene Cirkels'

Materialen als stro, gras en riet bleken als grondstof, bekeken over de hele keten, onvoldoende milieuwinst op te leveren. Suikerbietenpulp kwam in beeld doordat Cosun Beet Company daar vanuit het programma 'Groene Cirkels' hoogwaardige toepassingen voor wilde ontwikkelen.

Het papier is beter te bedrukken dan ander verpakkingsmateriaal

Richelle van Helten, marketingmanager Cosun Beet Company

Corné Meeuwissen, onderzoeker bij de suikerfabrikant, legt uit dat de pulp die als reststroom overblijft na het onttrekken van suiker uit suikerbieten tot nu toe voor 80 procent in veevoer terechtkomt. Van een ander deel maakt het concern biogas, waarop het onder andere zijn vrachtwagens laat rijden.


Bruine puntjes

Cosun is al in 2012 op zoek gegaan naar mogelijkheden om suikerbietenvezels in papier te verwerken. Bij een proef in 2015 bleek dat daar geen markt voor was vanwege de bruine puntjes op het papier, afkomstig van kleine kurkdeeltjes uit de schil van de suikerbiet.

Meeuwissen: 'De markt is er nu wel rijp voor en de zichtbaarheid is juist handig, omdat verpakkingsbedrijven daarmee kunnen laten zien dat ze een duurzame keuze hebben gemaakt.' Die marktacceptatie heeft het mogelijk gemaakt om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor het verwerken van bietenpulp.


Aanpassingen in productieproces

Houtvezels zijn stug, maar suikerbietenpulp is slap materiaal dat de traditionele productielijnen in de papierindustrie laat vastlopen, schetst de onderzoeker. Door aanpassingen in het productieproces is het uiteindelijk gelukt om de bruikbare cellulosevezels uit de pulp te ontsluiten. Net als houtvezels versterken ze het papier en zijn ze eveneens zeven keer te recyclen in papier en karton.

In een strategisch partnerschap hebben Crown Van Gelder en Cosun papier ontwikkeld dat voor 20 procent bestaat uit vezels uit suikerbietenpulp, technisch gezien op dit moment het maximaal haalbare.

Rops rekent voor dat de nieuwe papiersoort 16 procent milieuwinst oplevert, omdat suikerbietenvezels ten opzichte van houtvezels een 80 procent lagere voetafdruk bewerkstelligen. 'In suikerbieten zit nauwelijks lignine. Daarom kunnen we een complete processtap overslaan.'


Meer CO2 omzetten

Andere voordelen zijn dat suikerbieten veel sneller groeien dan bomen en daarmee veel meer CO2 omzetten in bruikbare organische materialen, zoals suiker, eiwitten en vezels: jaarlijks 25 ton per hectare. Voor een productiebos is dat, afhankelijk van de boomsoort, 3 tot 15 ton per hectare.

Verder komt de houtpulp voor de papierproducent uit Portugal, Scandinavië, Uruguay en Canada, terwijl de bietenpulp uit Nederland veel minder transport vergt, wat de milieu-impact nog verder terugbrengt.


Zakken en pakken

Cosun Beet Company gebruikt het nieuwe papier voor industriële zakken suiker van 25 kilo. Vanaf juni zijn ook de kilopakken kristalsuiker van dochteronderneming Van Gilse in een verpakking van het nieuwe papier in de winkel te koop. Daarvoor zijn het afgelopen jaar uitgebreide testen gedaan, zegt marketingmanager Richelle van Helten.

'Het papier is beter te bedrukken dan ons vroegere verpakkingsmateriaal, maar de bruine spikkeltjes gaven foutmeldingen bij de kwaliteitscontrole. Gelukkig hebben we dat op kunnen lossen.'


QR-code

Op een pak staat dat het papier is gemaakt van suikerbieten. Met een QR-code kunnen consumenten meer informatie krijgen over de herkomst. In de toekomst gaat Van Gilse ook andere formaten en producten in het nieuwe papier verpakken. Daarvoor lopen nu nog testen.

Voor Crown Van Gelder maakt het suikerbietenpapier maar een klein deel van de totale productie van 180.000 ton per jaar uit, waarbij voor 1.000 kilo papier 800 kilo pulp nodig is.


Veel belangstelling

Rops heeft gemerkt dat er veel belangstelling voor het nieuwe papier is, onder andere bij maatschappelijk betrokken organisaties, die hun duurzaamheidsboodschap daarmee nog nadrukkelijker kunnen uitdragen. Hij verwacht dan ook dat de productie de komende jaren toeneemt.

Crown Van Gelder blijft daarnaast op zoek naar alternatieve vezels om het papier nog duurzamer te maken.


Cosun wil nieuwe toepassingen voor hele bietenplant

Om bij te dragen aan een duurzamere samenleving richt Cosun zich steeds meer op de totale verwaarding van de hele suikerbietenplant. Het bedrijf doet daarvoor onderzoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden voor onder andere bietenpulp, waarvan jaarlijks een miljoen ton als reststroom vrijkomt. In het project 'From Sugar beet 'Waste' to Environmentally Enhanced Detergents' werkt Cosun bijvoorbeeld samen met Wageningen Food & Biobased Research samen aan hoogwaardige toepassingen voor bietenpulp. Doel is om daaruit natuurlijke polymeren te winnen die als volledig hernieuwbare grondstof de basis kunnen vormen voor schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Daarmee ontstaat een duurzaam en biologisch afbreekbaar alternatief voor grondstoffen die nu nog uit aardolie afkomstig zijn en dat bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot en klimaatverandering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer