Eerste groeiachterstand na tijdige zaai bieten

De laatste suikerbieten zijn vorige week in het zuidoosten van Nederland gezaaid. De gemiddelde zaaidatum komt uit op 6 april, ongeveer gelijk aan het langjarig gemiddelde.

Eerste+groeiachterstand+na+tijdige+zaai+bieten
© IRS

De gemiddeld lage temperatuur in april leidt ertoe dat de groei van de suikerbieten trager gaat dan normaal te verwachten is. 'Ondanks de tijdige zaai lopen we dus de eerste achterstand in de groei op', meldt Cosun Beet Company.

Vanuit alle gebieden in Nederland komen er meldingen dat de bieten zich maar traag ontwikkelen. 'Bij een vlotte groei horen mooi blinkende bietenplantjes. Daarvan is nu geen sprake', aldus Cosun. Het aantal planten per hectare is bijna overal goed. De opkomst is op een enkele uitzondering na goed verlopen.


Overzaai

Het aantal overgezaaide bieten is beperkt tot 150 hectare. De redenen voor overzaai zijn divers en bestaan uit spuitschade, vorst, vreterij, verschuiving en een combinatie daarvan. De gerst die is ingezaaid om verstuiven tegen te gaan, ontwikkelt zich langzaam.

Ook de onkruidontwikkeling verloopt traag. Inmiddels worden, later dan normaal, de eerste bespuitingen uitgevoerd. De monitoring op luizen in de bieten heeft nog geen meldingen van aanwezigheid opgeleverd.


Met het huidige vochtige weer moeten telers alert zijn op slakkenschade. Slakken vreten aan planten in het kiemblad- en tweebladstadium. Door slakkenschade kunnen planten wegvallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer