Gunstig weer voor mechanische onkruidbestrijding in cichorei

Het warme weer zal deze week zorgen voor een groeispurt van cichorei. Op veel percelen zal het gewas ver genoeg ontwikkeld zijn om veilig mechanische onkruidbestrijding in te zetten.

Gunstig+weer+voor+mechanische+onkruidbestrijding+in+cichorei
© Koos van der Spek

Belangrijk is dat een zo groot mogelijke oppervlakte wordt bewerkt zonder dat het gewas in de rij wordt beschadigd. Een nauwkeurige besturing is hierbij essentieel. Daarnaast is het belangrijk er alert op te zijn dat jonge cichoreiplantjes niet worden ondergedekt met grond.

Als dit gebeurt, is het zaak de rijsnelheid te verlagen, de werkdiepte aan te passen of de stand van de gewasbeschermers bij te stellen. Scherpe schoffelmessen zorgen voor een volledige afsnijding van het onkruid, waardoor het meeslepen van onkruidresten wordt tegengegaan.


Vingerwieders

Als de cichorei door de penwortel goed genoeg vast staat, kunnen vingerwieders aan de schoffelmachine worden toegevoegd. Hiermee kan nog korter op de gewasrij worden gewerkt en kunnen zelfs kleine onkruiden in de rij worden bestreden. 'Op dit moment zijn de meeste percelen cichorei nog niet ver genoeg ontwikkeld om met vingerwieders aan de gang te gaan', meldt cichoreiverwerker Sensus.

Ook bij eggen moet cichorei ver genoeg ontwikkeld zijn. 'Let vooral op of alle cichoreiplanten ver genoeg ontwikkeld zijn, anders bestaat het risico dat te veel kleine cichoreiplanten worden uitgereden. Het gewas bepaalt hoe intensief kan worden geëgd. Controleer regelmatig of de cichoreiplantjes nog vast staan', geeft Sensus aan.

Vanaf het vierbladstadium is cichorei redelijk goed bestand tegen een bewerking met een wiedeg. De intensiteit wordt bepaald door de rijsnelheid en de stand van de tanden (stekend of slepend). Daarnaast kan bij de nieuwe generatie eggen de veerspanning op de tanden hydraulisch vanuit de cabine worden ingesteld.


Thermisch branden

De ervaringen met thermisch branden in cichorei zijn nog beperkt, waardoor het nog als noodoplossing moet worden gezien. Wel is bekend dat als cichorei eenmaal ver genoeg ontwikkeld is, het gewas verder kan groeien na volledig afgebrand te zijn geweest. Dit komt omdat het groeipunt van cichorei verzonken in de plant ligt en daardoor beschermd is.

Kort na schoffelen of eggen is het aan te raden een bodemherbicide toe te passen, zodat kieming van nieuwe onkruiden wordt tegengegaan. AZ 500 kan worden aangevuld tot 0,2 liter per hectare, Frontier Optima tot 0,9 liter per hectare en Dual Gold tot maximaal 1,3 liter per hectare. Het advies is deze middelen bij voorkeur solo te spuiten en Dual Gold niet op zandgronden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer