Brussel werkt aan herstart van landbouwtriloog

De onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie worden eind juni voortgezet. Vorige week leidde het overleg tussen Europees Parlement, landbouwministers en Europese Commissie niet tot het gewenste akkoord.

Brussel+werkt+aan+herstart+van+landbouwtriloog
© Peter Smit

In Brussel wil niemand van een mislukking van de triloog spreken. De onderhandelingen zijn uitgesteld, heet het officieel. De Europese Commissie hoopt dat EU-voorzitter Portugal tijdens de Landbouwraad op 28 en 29 juni er alsnog in slaagt een akkoord te bewerkstelligen over het GLB voor na 2023.

Mocht Portugal daar niet in slagen, dan moet het dossier worden doorgeven aan Slovenië, de volgende EU-voorzitter. Hierdoor zal het onderhandelingsproces nog meer ongewenste vertraging ondervinden.


De onderhandelingen liepen vast op de vraag hoeveel GLB-subsidie er gericht moet worden besteed aan klimaat en milieumaatregelen: de vergroeningseisen. De lidstaten willen daar 20 procent voor reserveren. Het Europees Parlement wil met 30 procent veel verder gaan.


Proefjaren

Door het Portugese voorzitterschap werd eerder deze maand het compromis van 25 procent ingebracht, wat voor veel EU-landen al een grote stap was. Frankrijk en Duitsland wilden die 25 procent pas na 2025 in laten gaan na twee 'proefjaren' waarin minimaal 18 procent van het GLB aan vergroening van de landbouw wordt besteed.

Dat laatste beschouwden de onderhandelaars van het Europees Parlement als een nieuwe poging van de landbouwministers tot terugkrabbelen of uitstel. Daarop zette Portugal de onderhandelingen op pauze. De drie Europese wetgevende machten hebben nu een paar weken om een nieuwe poging tot een compromis voor te bereiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer