Timmermans accepteert desnoods uitgeklede Green Deal

Eurocommissaris Frans Timmermans verdedigt komende week zijn Green Deal-milieuplannen. Dat doet hij tijdens het overleg over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Ook als zijn plannen worden uitgekleed, zal hij die niet intrekken.

Timmermans+accepteert+desnoods+uitgeklede+Green+Deal
© Europese Unie

De 'Jumbo-Triloog' komt komende week in Brussel bijeen. Die bestaat uit Eurocommissarissen, Europarlementariërs en het EU-voorzitterschap. Dat gebeurt in een uiterste poging het eens te worden over een ingrijpende vernieuwing van het landbouwbeleid. Ook de 27 landbouwministers van de EU-landen hebben hun topontmoeting vervroegd, zodat ze zich ook zelf direct met die laatste onderhandelingen kunnen bemoeien.

De afgelopen maanden hebben de meeste Europese instanties op allerlei onderdelen compromissen gesloten en zijn ze verdragsteksten overeengekomen. Er zijn nog wel grote meningsverschillen over onder meer een 'verbod' of een 'beperking' van chemische gewasbeschermingsmiddelen en over 'vrijwillige' of 'verplichte' uitbreiding van dierenwelzijn.


Richtlijnen en subsidies

De komende dagen kan een akkoord worden bereikt tussen een 'meer gericht milieubeleid in de landbouw' en 'geen Europese regels en verboden, maar richtlijnen en subsidies'. Zo'n akkoord zal vooral afhangen van de vraag of er voldoende milieurealisten zijn die inzien dat er in het EU-landbouwbeleid milieuverbeteringen ontstaan. Maar ook of er in de agrarische lobby voldoende besef is dat 'voortmodderen' een kwestie van 'achteruitboeren' blijkt te zijn.

Jonge klimaatactivisten richten hun aandacht, energie en protesten vanaf nu vooral op het Europees Parlement. Daarmee proberen ze de 'uitgeklede en onvolledige hervorming van het klimaatbeleid in de landbouwpolitiek' een halt toe te roepen. De tot nu toe beste bondgenoot van deze groep, Frans Timmermans, heeft afgelopen maandag duidelijk gemaakt dat zijn handen aan dit dossier gebonden zijn.


Milieunormen

Timmermans zei de activisten, waaronder Greta Thunberg, afgelopen maandag dat hij hun zorgen deelt, maar dat hij niet eenzijdig kan optreden en het GLB zomaar kan schrappen. De Eurocommissaris hintte in november nog op de mogelijkheid om het voorstel van de commissie in te trekken. Dat zou moeten als het niet zou voldoen aan de nieuwe klimaat- en milieunormen van de Green Deal en het Verdrag van Parijs.

De klimaatjongeren lieten weten dat ze een eventueel proces tegen het nieuwe GLB-beleid niet uitsluiten. Ze verwijzen daarbij naar rechtbankuitspraken in Nederland en Duitsland, waar rechters in processen uitspraken 'dat de overheid meer aan milieubescherming moet doen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer