Copa-Cogeca zwaar teleurgesteld in mislopen GLB-overleg

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca is buitengewoon teleurgesteld in de uitkomst van onderhandelingen over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Vrijdagochtend werd duidelijk dat het overleg over het landbouwbeleid voor na 2023 is vastgelopen en in juni verder gaan.

Copa%2DCogeca+zwaar+teleurgesteld+in+mislopen+GLB%2Doverleg
© Peter Smit

Copa-Cogeca uit haar frustratie na het uitblijven van een politiek akkoord over de GLB-triloog tussen Europese Raad, Europees Parlement en de Europese Commissie. Ze wijst op de directe verantwoordelijkheid van landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski bij deze tegenslag.

Na geen overeenstemming te hebben bereikt tijdens GLB-triloog, die door alle partijen als cruciaal wordt beschouwd, is Copa-Cogeca behoorlijk teleurgesteld over de stand van de besprekingen over de toekomst van het GLB. 'Deze mislukking was te voorzien vanwege de zwakte en het slechte begrip van de landbouwcommissaris over de positie van de landbouw in Europa', aldus de organisatie.


Politiek akkoord

In een brief die vandaag aan de Europese president Ursula von der Leyen is gestuurd, vroegen Copa en Cogeca aan de Commissie om een eerlijke bemiddelaar te zijn en om een ??politiek akkoord tussen de medewetgevers mogelijk te maken. Volgens de Europese vertegenwoordiger van boeren en hun coöperaties moeten de EU-onderhandelaars 'dringend hun krachten bundelen en hun verantwoordelijkheid nemen om tot een compromis te komen dat zowel de economische als de milieuprestaties van de landbouwsector waarborgt'.

Het GLB bepaalt de steun voor miljoenen boeren die zorgen voor voedselzekerheid, strategische onafhankelijkheid en duurzaamheid in de Europese regio's, benadrukt Copa-Cogeca. 'Realiseren we ons echt wat er vandaag op het spel staat in Brussel, vooral na de gevaren voor de voedselvoorzieningsketen waaraan we zijn ontsnapt tijdens de coronacrisis? De veerkracht die we hebben weten te behouden, moet niet als een gegeven worden beschouwd', aldus de boerenorganisatie.


Snelle goedkeuring

Copa-Cogeca zegt nu te rekenen op het Europees Parlement en de Europese Raad voor hun snelle goedkeuring van het pakket na jaren van onderhandelingen. 'Hoe eerder we een akkoord hebben, hoe sneller we verdere concrete acties ter plaatse kunnen ondernemen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer