Nieuw Europees landbouwbeleid stapje dichterbij

Het overleg tussen de landbouwministers van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie heeft het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) volgens de betrokken een stapje dichterbij gebracht. Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van landbouw vindt dat In Brussel vorige week progressie is geboekt.

Nieuw+Europees+landbouwbeleid+stapje+dichterbij
© Europese Unie

De afgelopen maanden verliep het overleg over het GLB moeizaam, maar Wojciechowski spreekt nu van 'zeer intense maar constructieve onderhandelingen'. Hij is ervan overtuigd dat 'het einde van een grote hervorming van het GLB dichterbij komt'. Daarmee komt er volgens hem een landbouw die 'vriendelijker is voor het milieu, klimaat, dierenwelzijn en een landbouwbeleid dat vriendelijker is voor boeren, vooral voor kleine en middelgrote familiebedrijven'.

'We hebben op een aantal punten vooruitgang kunnen boeken', meldde Wojciechowski. Op welke punten vooruitgang is geboekt, maakte hij niet bekend. Wel stelde hij dat er geen reden is om achterover te leunen. 'We hebben nog veel werk voor de boeg om het toekomstige GLB vorm te geven. De Europese Commissie blijft zich inzetten om in het voorjaar van 2021 een algeheel politiek compromis te bereiken.' Op 12 mei gaan de gesprekken verder.


Intens

Ook de Portugese landbouwminister Maria do Céu Antunes is positief over de voortgang. 'Dit was een intense week, maar ik denk dat we goed op weg zijn om voorwaarden te scheppen om tijdens het eerste semester tot overeenstemming te komen. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt met de drie verordeningen waaruit het GLB bestaat', liet ze weten.


Europarlementariërs waren gematigd positief over de voortgang. 'Een productieve dag', meldde het Duitse parlementslid Norbert Lins (CDU). 'We hebben vooruitgang geboekt, maar er is nog veel werk te doen.'


Vergroening

De lidstaten lijken nu iets dichter bij elkaar te komen. Hete hangijzers in het overleg zijn onder meer de hoogte van de subsidies voor boeren die groene maatregelen nemen en de maximering van de landbouwsubsidies per bedrijf. Ook de opneming van sociale (arbeids)voorwaarden en normen voor dierenwelzijn zijn niet langer onbespreekbaar.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer