'Met 'nee' roepen doorbreek je geen impasse'

‘Want uiteindelijk is de keuze simpel: wil je koeien of wil je huizen?’ Die vraag stelde Jesse Klaver tijdens een van de lijsttrekkersdebatten in maart. Zo simpel als Klaver het poogde te brengen, is de werkelijkheid natuurlijk niet. Een diepere kloof tussen boeren en bouwers was het gevolg.

%27Met+%27nee%27+roepen+doorbreek+je+geen+impasse%27
© Dirk Hol

Dat nu juist die sectoren elkaar hebben opgezocht vanuit het besef dat zij alleen niet uit de stikstofcrisis komen, is daarom des te opmerkelijker. Samen met ondernemers, industrie en natuurorganisaties hebben zij een stikstofplan weten op te stellen met als doel samen te werken bij het oplossen van het stikstofprobleem.

40 procent willen zij elk reduceren in negen jaar. In ruil daarvoor vragen zij van de overheid een ongekende berg geld voor innovatie en herstructurering. De versnelling moet ontwikkelruimte opleveren voor alle economische sectoren. Concrete gebiedsgerichte processen met dito maatregelen dienen voor de juridische borging.

Exact twee jaar geleden oordeelde de Raad van State dat de stikstofregels niet langer juridisch houdbaar zijn. Sindsdien ligt de vergunningverlening stil, zijn duizenden boeren niet meer zeker van hun juridische status en kan geen boer of tuinder zijn bedrijf doorontwikkelen.

De kosten van het niets doen zijn uiteindelijk veel groter

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Na twee jaar stilstand en ieder voor zich hebben juist die partijen met de grootste ruimteclaims de koppen bij elkaar gestoken. Zij wisten over hun eigen schaduw heen te stappen in de wetenschap dat alleen maar 'nee' roepen en naar elkaar wijzen de stikstofimpasse niet doorbreekt, maar enkel vergroot. Zij laten de ultieme kracht zien van de middenpartijen die, ondanks het geschreeuw en gedram op de flanken, hun verantwoordelijkheid nemen en stappen vooruit durven te zetten.

Het vergroten van de kloof door partijen die liever polariseren en baat hebben bij boze boeren en burgers, levert veel maatschappelijke en economische schade op. Want het gebrek aan zekerheid en toekomstperspectief met de bijbehorende maatschappelijke en economische kosten van het niets doen, zijn op termijn nog vele malen groter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer