Stikstofpilot rond Nieuwkoopse Plassen van start

Melkveehouders bij de Nieuwkoopse Plassen starten samen met de provincies Zuid-Holland en Utrecht en natuurorganisaties een tweejarige stikstofpilot. Dat gebeurt volgens de aanpak: innoveren, reduceren en verleasen. Provincies Zuid-Holland en Utrecht hebben groen licht gegeven voor een pilot met zes bedrijven.

Stikstofpilot+rond+Nieuwkoopse+Plassen+van+start
© Tienke Wouda

De proef is een uitwerking van het in september gepresenteerde plan van de boeren om hun melkveehouderijen te innoveren en hiermee stikstofuitstoot te reduceren. Deze innovaties willen ze financieren door het verleasen van stikstofruimte aan een bedrijf in de Rotterdamse haven. Welk bedrijf hiervoor het eerst in aanmerking komt, wordt nu samen met Rabobank onderzocht.


De melkveehouders kunnen 56 procent van de verlaagde uitstoot maximaal vijftien jaar verleasen. De overige 44 procent van de verlaagde uitstoot zal niet meer hergebruikt worden, maar wordt ingezet om de stikstofdepositie in Natura 2000-gebied De Nieuwkoopse Plassen direct te verlagen.


Voorwaarden uitgewerkt

De gesprekken over deelname aan de proef worden binnenkort verder geconcretiseerd in overleg met provincies, natuurorganisaties en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij deze pilot snijdt het mes aan twee kanten, stelt de Zuid-Hollandse stikstofgedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD).

'De proef maakt het enerzijds mogelijk om de natuur te verbeteren door vermindering van stikstofuitstoot. Anderzijds komt er zogenoemde stikstofruimte vrij die nodig is voor economische- en bouwactiviteiten. Een deel van door innovatie verlaagde uitstoot mag worden hergebruikt. In deze pilot gebeurt dit door het langjarig verleasen van de stikstofrechten, een vorm van verhuren.'


Belangrijke stap gezet

Met de start van de pilot is volgens de adviseur van de boeren Paul Rijken 'een heel belangrijke stap gezet'. 'Het heeft ontzettend lang geduurd. Het is enerzijds een heel ingewikkeld dossier. Anderzijds is het simpel: om het verleasen uit te kunnen rollen is een wettelijk basis nodig. Wij hopen dat met deze stap ook de weg vrij wordt gemaakt om te werken aan landelijke wetgeving, zodat we het plan kunnen uitrollen. De pilot zien we echt als tussenstap.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer