Van der Tak: 'Stikstofvoorstel is steun in de rug voor boeren'

Het voorstel voor versnelling van de stikstofreductie dat LTO Nederland met andere partijen doet, is volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak broodnodig om Nederland 'eindelijk weer van het slot te krijgen'. 'De opgave is groot en spannend, maar we krijgen er toekomstperspectief voor terug.'

Samen met VNO-NCW, MKB-Nederland, Bouwend Nederland, stichting Natuur & Milieu en Natuurmonumenten wil LTO Nederland meer doen voor de natuur, ontwikkelingsruimte voor de economie creëren en vooral investeren in de toekomst van de Nederlandse landbouw.

Van der Tak: 'Het investeringsbedrag van 15 miljard euro, 1,7 miljard euro per jaar, is ongekend. Als de politiek dit omarmt, betekent dit een enorme verschuiving van budgetten. De begroting van het ministerie van Landbouw wordt hiermee plotsklaps enorm verruimd. Dit kan worden ingezet voor innovatieve maatregelen om stikstof te reduceren, voor vrijwillige verplaatsing en vrijwillig stoppen van piekbelasters, voor natuurinclusieve landbouw en voor meer robuuste natuur. Grond blijft beschikbaar voor de landbouw en we gaan realtime meten, in stallen en natuur. Zo zijn we minder afhankelijk van modellen en borgen we het juridisch goed.'


Steun van de politiek

De LTO-voorzitter denkt dat de politiek niet om dit voorstel heen kan. 'Het is deze week twee jaar geleden dat het PAS (Programma Aanpak Stikstof) door de Raad van State onderuit werd gehaald. Sinds die tijd zit Nederland op slot. De stikstofcrisis is een van de grootste crises die ons land kent. Met dit voorstel is er eindelijk een breedgedragen, allesomvattend plan met een steun in de rug voor de boeren. We gaan dit samen doen, voor de boeren, de natuur en de economie. Dat is de kracht.'


Van der Tak ziet het akkoord als een noodzakelijke stap om Nederland van het stikstofslot te halen. 'Donkere wolken pakken zich samen boven de sector. Je ziet dat de huidige stikstofwet ontoereikend is. De financiering van de doelen ontbreekt. Er hangen nog steeds allemaal rechtszaken boven ons hoofd. Verschillende overheidsrapporten stellen steeds maar weer dat de nu afgesproken doelen te weinig zullen zijn. Als we blijven wachten, kost ons dat nog veel meer geld. Het is nu het moment om ruimte te scheppen. Dat is in het belang van Nederland en zeker voor de landbouw. Onze ondernemers willen door en hebben na jaren duidelijkheid nodig. Het is schrijnend om te zien dat jongeren het bedrijf van hun ouders niet kunnen overnemen. Er is te veel onzekerheid en te weinig toekomstperspectief. Daar willen we wat aan doen.'


Keuze aan de ondernemer

Het plan houdt in dat er in de gebiedsprocessen rondom Natura 2000-gebieden wordt gewerkt aan oplossingen voor het stikstofprobleem. Het moet perspectief bieden aan de hele sector. Voor de piekbelasters geldt dat ze een keuze moeten maken welke kant ze op willen met hun bedrijf: inzetten op stikstofbesparende maatregelen, technieken, vormen van extensivering of een combinatie. Voor diegenen die dat willen, is vrijwillig verplaatsen of vrijwillig stoppen ook een optie.

Van der Tak: 'Ondernemers zullen een keuze moeten maken. Maar het is wel een vrije keuze. Anders blijven we in de klem en word je op termijn toch gedwongen om te stoppen, wat leidt tot allemaal rechtszaken. Dat kan niet langer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer