Topzeugen afvoeren voor gezondheidssprong

Uitgeselecteerde zeugen afvoeren voor de gezondheidssprong staat bij vermeerderaars regelmatig op het programma. Bij het Topigs Norsvin-varkensfokbedrijf Tojapigs in het Brabantse Escharen gaat het er rigoureuzer aan toe om de ziektestatus in één klap te verhogen. Vrijdag 14 mei bij het ochtendgloren startte daar het depop-proces (depopulation-repopulation).

Topzeugen+afvoeren+voor+gezondheidssprong
© Studio Van Assendelft

'Het selecteren van zeugen in de kraamstal was deze cyclus niet meer nodig', vertelt Thijs Janssen van Tojapigs. Eind vorige week gingen 120 zeugen naar de slachterij.

'Alle zeugen in deze groep – ook onze topdieren – moesten in een keer vertrekken. Dat geeft een heel dubbel gevoel, maar ik houd de blik gericht op de toekomst: ons bedrijf opnieuw bevolken met fokzeugen die vrij zijn van specifieke ziektekiemen (SPF) voor de productie van TN70-gelten.'


In augustus leeg

Janssen voert met tussenpozen van vijf weken nog drie groepen zeugen af voor de slacht. Ook in de afdelingen met TN70-fokgelten en -vleesberen wordt het leger. Volgens plan staat het bedrijf in augustus compleet leeg. Alles wordt grondig gereinigd en ontsmet en Janssen brengt nog wat zaken bij de tijd.

Medio september wordt het bedrijf opnieuw bevolkt met fokzeugen die Janssen zelf in productie heeft. Hij gebruikt daarvoor sinds eind 2020 een tussenlocatie in België. 'Op dat zeugenbedrijf worden komende week de eerste koppels biggen met TN70-gelten en -beren gespeend. Na de zomer halen we alle groepen met SPF-dieren hier in een keer naar toe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer