Lodders%3A+rekening+verduurzaming+niet+op+bordje+van+boer+leggen
Nieuws
© Dirk Hol

Lodders: rekening verduurzaming niet op bordje van boer leggen

De rekening voor verduurzaming van de landbouw kan niet onbeperkt op het bordje van de boer worden neergelegd. 'Je kunt niet meer vragen aan boeren en vervolgens niet de portemonnee trekken', aldus scheidend Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD).

Lodders was donderdag een van de sprekers tijdens een onlinebijeenkomst georganiseerd door drie Zuid-Hollandse VVD-afdelingen. Het onderwerp was de toekomst van de landbouw. Volgens het Kamerlid doet de Nederlandse landbouw het goed en is de sector economisch belangrijk voor Nederland.

Om die leidende positie te behouden, is het belangrijk om aandacht te hebben voor het verdienmodel, stelt Lodders. 'Wil je een eerlijke prijs voor de boer, dan moet je eerst erkennen waar een boer 24 uur per dag, zeven dagen per week, mee bezig is. Dat is op een duurzame wijze voedsel produceren. We moeten niet vergeten dat we het meest duurzame voedsel ter wereld hebben', stelt Lodders.


Hele keten

'Maar als we niet erkennen waar we nu staan, is het moeilijk om mensen mee te krijgen. Niet alleen boeren, maar ook consumenten en andere partners in de keten. En je kunt de rekening niet onbeperkt neerleggen bij boeren en tuinders. Je kunt niet meer vragen en vervolgens niet de portemonnee trekken.'

Het Zuid-Hollandse VVD-Statenlid Mirjam Nelisse, tevens kandidaat-Tweede Kamerlid en vrouw van een akkerbouwer, was ook een van de sprekers. Ook zij gaf aan dat iedereen in de keten moet bewegen.


Meest duurzaam

'We zijn in Nederland het meest duurzaam ter wereld per kilo product. Er zal altijd winst te behalen zijn, maar we mogen trots zijn op hoe we het doen. Enerzijds roepen partijen op tot duurzamere productie, anderzijds is er te weinig vraag vanuit de consument.'

Nelisse wil, als ze wordt gekozen als Kamerlid, boeren meer ruimte geven om de gestelde doelen te bereiken. 'Veel regels uit Den Haag komen dicht op de bedrijfsvoering van boeren, meer dan in andere sectoren. Het is goed om doelen te stellen, maar laat boeren zelf maatregelen nemen om die te bereiken.'


Termijndenken

Ook het verschil in termijndenken moet veranderen, stelt het VVD-Statenlid. 'De politiek is wat landbouw betreft met een korte termijn bezig. Dat strookt niet met hoe boeren met landbouw bezig zijn. Die doen investeringen met het oog op een bedrijfsopvolger', zegt ze.

'Als ik zie hoe in het politieke beleid elke twee, drie jaar wijzigingen worden doorgevoerd. Dan heb je net geïnvesteerd als boer en dan verandert het weer. Het is belangrijk dat dit praktische besef onder de aandacht komt in Den Haag.'


LTO en Nieuwe Oogst organiseren plattelandsdebat

LTO Nederland en Nieuwe Oogst houden donderdag 11 maart een debat over de uitdagingen en kansen waar het platteland voor staat. Centraal staat de rol van boeren en tuinders als dragers van het landelijk gebied en verdienvermogen. Het verkiezingsdebat is die avond vanaf 20 uur online te volgen via een Nieuwe Oogst-livestream. Deelnemers aan het debat zijn Cees de Jong (CDA), Jan Klink (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Roelof Bisschop (SGP), Hermen Vreugdenhil (CU), Caroline van der Plas (BBB), Jan Cees Vogelaar (JA21) en Laura Bromet (GL). Volg ook het andere nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer