Akkerbouwers krijgen vragen over meerwaarde microben

Voor twee online-onderzoeken naar het gebruik van micro-organismen voor de verbetering van de bodemvruchtbaarheid en gewaskwaliteit, is Wageningen University & Research op zoek naar akkerbouwers die willen deelnemen.

Akkerbouwers+krijgen+vragen+over+meerwaarde+microben
© Pixabay

Wageningen University & Research (WUR) wil akkerbouwers via e-mail vragen stellen over het gebruik en de ontwikkeling van micro-organismen ofwel microben. Voor het stimuleren van het bodemleven en uiteindelijk voor de kwaliteit van de gewassen. Het onderzoek is onderdeel van het Europese onderzoeksproject SIMBA. De afkorting staat voor Sustainable Innovation of Microbiome Applications in the Food System.

Microben zijn schimmels, bacteriën en algen die de voedingsopname van planten verhogen. En ze beschermen de plant tegen ziekten, droogte en andere stressfactoren. Dit bevordert de productiviteit en verbetert de gewaskwaliteit. Een gevolg van het gebruik van deze microben is dat akkerbouwers minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken.


Weerbaarder tegen klimaatverandering

Microbiële behandeling van de bodem kan de landbouw verduurzamen, stellen de Wageningse onderzoekers. Het verhoogt de bodemgezondheid op de lange termijn en maakt gewassen ook weerbaarder tegen klimaatverandering. Microben worden verkocht in korrel- of poedervorm.

Een belangrijke onderzoeksvraag is: wat zijn de redenen van akkerbouwers om wel of juist geen producten met microben toe te voegen aan de bodem? De resultaten van het onderzoek worden door SIMBA gebruikt voor de verdere ontwikkeling van nieuwe toepassingen met microben. Het streven is dat deze nieuwe toepassingen aansluiten op de wensen en behoeften van de akkerbouwers.


Invloed in de bodem

Het eerste online-onderzoek start op donderdag 25 juni of vrijdag 26 juni. Circa 2.500 akkerbouwers krijgen hiervoor een uitnodiging via e-mail om deel te nemen. In dit onderzoek wordt een kort filmpje getoond over de invloed van microben in de bodem. Aan de akkerbouwers wordt vervolgens gevraagd hoe zij tegen de mogelijke toepassingen op het gebied van microben in de bodem aankijken.

In het tweede online-onderzoek dat begin juli start, wordt een andere groep van circa 2.500 akkerbouwers benaderd. Hierin wordt ook de bereidheid gemeten om microben in tijden van de coronacrisis toe te passen. Hierbij nemen de akkerbouwers deel aan een realistische loterij met kans op een echte financiële vergoeding.

De twee online onderzoeken voert WUR uit in samenwerking met agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy. Voor een betrouwbaar onderzoek is een ruime deelname van akkerbouwers van belang. Via bijgaande link kunnen ze op eigen initiatief de vragenlijst invullen. De deelnemers ontvangen na afloop een samenvatting van de onderzoeksresultaten. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer