Irrigatie+levert+in+uien+nog+te+weinig+meeropbrengst
Nieuws
© Haijo Dodde

Irrigatie levert in uien nog te weinig meeropbrengst

Een meeropbrengst van 10 procent is in uien niet voldoende om de kosten van de aanleg van druppelslangen voor irrigatie of fertigatie te compenseren.

In een demoproef van landbouwcoöperatie CZAV in Zeeland afgelopen jaar scoorde in uien het irrigatie-object qua opbrengst ongeveer 10 procent beter dan de objecten zonder irrigatie. 'Bij normale opbrengsten gaat het dan om 5 tot 6 ton uien die we meer kunnen oogsten dankzij irrigatie', vertelt adviseur akkerbouw Dennis Smits van CZAV.

Hij gaf woendag tijdens een teelttechnische webinar van CZAV een korte toelichting op de resultaten van de irrigatie- en fertigatieproeven waarbij de coöperatie in 2020 betrokken was. Naast de meeropbrengst ging hij in op de kostbare investering van druppelirrigatie met zowel eenjarige slangen als slangen met een langere levensduur.


Minimaal 10 ton nodig

Smits: 'Wij berekenen voor de aanleg van druppelslangen met alle toebehoren de jaarkosten op gemiddeld 1.300 euro per hectare. Dit geldt voor zowel eenmalige slangen als slangen die langer te gebruiken zijn. Uitgaande van een uienprijs van gemiddeld 13 cent per kilo, dan is een meeropbrengst van minimaal 10 ton nodig om de meerkosten te compenseren.'

Om optimaal te profiteren van de voordelen van druppelirrigatie is het volgens Smits van belang dat druppelslangen al voor opkomst van de uien worden aangelegd. Het heeft daarbij de voorkeur dat de slangen enkele centimeters in de grond liggen. 'Verder adviseren wij uientelers, die op deze manier willen irrigeren, dat ze vooraf goed bepalen voor welk areaal zij voldoende goed water beschikbaar hebben.'


Grip op je bedrijf

Ben je bezig met het bedrijf pasklaar te maken voor de toekomst? Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, op HBO+ niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Het programma is gericht op agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf en wil deze ondernemers daarbij ondersteunen. Meer informatie en aanmelden kan bij de LTO Academie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer