Met verneveling groeien varkens 100 gram extra bij hitte

Het bij hitte omlaag brengen van de temperatuur door verneveling levert extra groei op. Afhankelijk van het stadium van de vleesvarkens 20 tot 100 gram per dier per dag.

Met+verneveling+groeien+varkens+100+gram+extra+bij+hitte
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit praktijkonderzoek van dierenarts Johan Hulzing van Coöperatie Varkensartsen. Voorwaarde is, gaf hij aan tijdens het online-café Por(k)taal van VKON, dat er voldoende nozzels zijn gemonteerd en de verneveling fijn genoeg is.

'2 graden meer of minder in de stal maakt voor het varken dag en nacht verschil. Zit je eenmaal onder de groeicurve dan haal je dat niet weer in', waarschuwt Hulzing.


Minimaal eens per jaar

Om varkens zo comfortabel mogelijk de warme zomermaanden door te loodsen, noemt Hulzing het van belang dat de ventilatie minimaal een keer per jaar te controleren. Hij noemt de instellingen, bandbreedte en voelernorm.

De dierenarts wijst ook op het belang van schoon windbreekgaas en schone filters bij de luchtwassers. 'Die gaan anders te hard trekken.'

'Het klinkt nog ver weg, maar wees op tijd met het treffen van maatregelen', vervolgt Hulzing. Bij hoge temperaturen vleesvarkens bevochtigen op stal, raadt hij ten zeerste af. De combinatie van een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid is voor een varken funest. Varkens kunnen moeilijk hun warmte kwijt en in een vochtige omgeving al helemaal niet. Effectiever is het om bij hoge temperaturen bijvoorbeeld een varken per hok minder op te leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer