NEPG roept aardappeltelers op minder te poten

De North-Western European Potato Growers (NEPG) hopen dat aardappeltelers in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk komend jaar overwegen om 15 procent minder aardappelen te poten.

NEPG+roept+aardappeltelers+op+minder+te+poten
© Twan Wiermans

Volgens de organisatie is de wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelproducten enorm afgenomen door de uitbraak van covid-19. De vraag naar grondstoffen voor de verwerking wordt daarom op dit moment ingeschat op 85 procent van het volume van voor de pandemie. Dat wordt benadrukt door het lage prijsniveau voor vrije aardappelen, stelt NEPG.

De Europese telersorganisatie verwacht dat aardappelverwerkers in Europa en Noord-Amerika grote voorraden gereed product in opslag hebben. Zij hebben daardoor minder grondstoffen nodig en de verwachting is dan ook dat het contractvolume dit jaar lager zal zijn.


Contractprijzen niet lager

Verder blijkt op de actuele aardappelmarkt dat er nauwelijks belangstelling is voor vrij product. Overigens gaat NEPG er voorlopig vanuit dat, gelet op de daadwerkelijke kosten van het telen en de bewaring van aardappelen, de fritesfabrikanten de contractprijzen voor komend jaar niet verlagen.

De aardappeltelers in de EU5-landen hebben hun areaal de afgelopen vijf jaar met 12,5 procent verhoogd. In 2016 was het areaal consumptieaardappelen in de genoemde landen nog 553.000 hectare. Dit jaar gaat NEPG uit van bijna 622.000 hectare. De stijging van het areaal is het grootst in Frankrijk en Duitsland.

NEPG schat de totale aardappeloogst in de EU5-landen dit jaar op bijna 28 miljoen ton. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan vorig jaar en 6,6 procent meer dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren. Voor Nederland rekent NEPG met een productie van 3,7 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar.


Kostprijs opnieuw berekenen

Na het verbod op Chloor IPC en de introductie van nieuwe kiemremmers, ziet NEPG het komend jaar als een overgangsjaar. De organisatie twijfelt of veel telers gezien alle veranderingen zullen kiezen voor extreem lange bewaring. Vanwege de stijgende bewaarkosten adviseert de NEPG de telers om opnieuw hun kostprijs te berekenen voordat ze een leveringscontract ondertekenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer