SpotSprayer van Homburg bestrijdt veel aardappelopslag

Homburg Holland heeft met Garford de SpotSprayer ontwikkeld waardoor met grote precisie meer dan 90 procent van de aardappelopslag wordt gedood in bijvoorbeeld suikerbieten.

SpotSprayer+van+Homburg+bestrijdt+veel+aardappelopslag
© Homburg Holland

Vooral aardappelopslag in de bieten en de uien wordt een steeds groter probleem door slechte rooiomstandigheden in combinatie met de zachte winters van tegenwoordig. De opslag zorgt voor veel ziektes en plagen. Verschillende instanties zoeken al jaren naar oplossingen voor bestrijding.

Tot nu toe wordt gesteld dat aardappelopslag als hardnekkig probleemonkruid alleen effectief is te bestrijden door plantspecifieke toediening van glyfosaat. Naast machinale bestrijding tussen gewasrijen is daarbij vaak veel dure arbeid nodig om de planten dood te maken.


Speciale doppen

Homburg is op zoek gegaan naar alternatieven voor onkruidbestrijding. Hiervoor heeft het bedrijf met Garford zijn cameratechniek gecombineerd met speciaal ontwikkelde SpotSpray-doppen. Daarmee zou minimaal 90 procent van de aardappelopslag kunnen worden doodgespoten, terwijl maximaal 2 procent gewasschade kan worden gerekend met een gebruik van gemiddeld 4 liter glyfosaat per hectare. Dit is vijftig keer minder dan de huidige methoden.

Samen met onder andere BO akkerbouw, Wageningen University & Research en Delphy wordt binnenkort in het Drentse Valthermond een proef aangelegd waarin verschillende technieken om aardappelopslag te bestrijden met elkaar worden vergeleken. Voor dit onderzoek is ook Homburg Holland met de SpotSprayer uitgenodigd om deel te nemen.

Door komend seizoen in een aantal gewassen te testen, wil Homburg de machine vanaf oktober 2021 in de verkoop hebben en zijn de eerste afleveringen voor het seizoen in 2022 mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer