Kwekerij Onderdijk verzet bakens met verkoop aan particulieren

Vanwege de coronacrisis heeft perkgoedkwekerij Onderdijk in Dalfsen het assortiment uitgebreid en zijn de eigenaren begonnen met de verkoop aan particulieren. Over de eisen van FloraHolland hebben zij geen goed woord over.

Kwekerij+Onderdijk+verzet+bakens+met+verkoop+aan+particulieren
© Frank Uijlenbroek

'Het was de dood of de gladiolen', zegt Jolande Onderdijk, samen met haar man Martie eigenaar van Kwekerij Onderdijk in het Overijsselse Dalfsen. 'Bij het begin van de coronacrisis vorig jaar zaten we echt in de piepzak. Veel goede doelen en verenigingen die al in het najaar van 2019 planten bij ons hadden besteld voor acties belden af. Wij vonden het vervolgens niet netjes om onze bestellingen bij leveranciers ook af te zeggen.'

Van overheidsregelingen, zoals financiële tegemoetkoming of uitstel van betaling, wilden de ondernemers geen gebruikmaken, omdat ze volgens eigen zeggen liever failliet zouden gaan dan tien jaar blijven doorploeteren om alles af te betalen. 'Gelukkig is het goed afgelopen. We hebben onze medewerkers op taart getrakteerd, toen we weer quitte draaiden', vertelt Onderdijk.


Verkoopseizoen

Het verkoopseizoen van de kwekerij begint in februari, met stekjes die de eigenaren in de herfst oppotten. De belangrijkste verkoopperiode van eenjarigen loopt van half april tot eind juni. In augustus beginnen de Onderdijks met het opkweken van najaarsviolen, die ze in september en oktober verkopen. 'Om sterke planten te krijgen, kweken we ze op in hun eigen tempo. We werken met zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen', zegt de kweker.

Volksvertegenwoordigers moeten meer gebruikmaken van de kennis van mensen uit de praktijk

Jolande Onderdijk, eigenaar Kwekerij Onderdijk in Dalfsen

'Als je bijvoorbeeld een luis in een plant aantreft, kun je beter die plant met de planten die daar een meter omheen staan verwijderen dan de boel platspuiten.' Regenwater vangen de ondernemers op in een bassin voor beregening in de kas, van groenafval maken ze compost, particulieren kunnen potten en trays voor hergebruik inleveren en detaillisten kunnen via een statiegeldsysteem hun trays inleveren.


Onhaalbare eisen

De ondernemers hebben vorig jaar veel van hun perkgoed via de veiling in Eelde verkocht, maar willen daar niet mee doorgaan vanwege de voor hun bedrijf onhaalbare eisen die FloraHolland stelt.

'Dat we nu op ieder potje gegevens over het plantenpaspoort moeten vermelden, is erger dan erg', vindt Onderdijk. 'Wij hebben een breed assortiment met wel driehonderd soorten en leveren alleen aan vaste klanten in Nederland, die ons en onze werkwijze kennen. Voor ons is het geen doen om ieder plantje van een etiketje en fotootje te voorzien. Onze MPS-certificering hebben we ook laten verlopen. Het is allemaal pure commercie en wij vertikken het om daaraan mee te doen.'


Bestuursfuncties

Onderdijk laat het er niet bij zitten. Als voorzitter van Gemeentebelangen Dalfsen en bestuurslid van Waterschap Drents Overijsselse Delta vindt ze het belangrijk dat bestuurders voeling blijven houden met de praktijk. 'De medewerkers van FloraHolland in Eelde willen best met ons meedenken, maar zij zijn ook met handen en voeten gebonden aan de regels die zij krijgen opgelegd. Ik heb contact gezocht met een van de hoge bazen van FloraHolland, maar dat heeft tot nu toe weinig opgeleverd.'


Desondanks vindt de kweker dat er iets moet gebeuren. 'Trays en potten zijn bijvoorbeeld niet meer recyclebaar als er etiketten op zitten. Dat heb ik laten weten aan oud-Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) en lid van het Europees Parlement Malik Azmani (VVD). Zo'n plantenpaspoort wordt vanuit de EU bedacht en ik vind dat volksvertegenwoordigers meer gebruik moeten maken van de kennis van mensen uit de praktijk.'


Over een andere boeg

Na de moeizame start van 2020 besloot het echtpaar om het over een andere boeg te gooien, zeker omdat veel verenigingen ook in 2021 geen plantenacties op touw durfden te zetten. Het leek de kwekers leuk om de verkoop aan particulieren uit te breiden en in te spelen op de toegenomen vraag naar groente- en vaste planten en allerlei soorten potgrond. Om dat te kunnen doen, gingen ze in gesprek met gemeente Dalfsen, die half november 2020 groen licht gaf. Samen met de medewerkers hebben ze bijna alles zelf aangelegd.

'We hebben in de nieuwe verkoopruimte van 1.000 vierkante meter tot een meter diep goede grond aangebracht, echt gras ingezaaid en een volière en zitjes geplaatst. We verkopen daar ook tuincadeaus, zoals polystone en metalen beelden, tuindecoratie en vogelhuisjes', zegt Onderdijk.


Beleving

'Alles is op de beleving van de bezoekers gericht, die we graag willen inspireren. Daarnaast mogen ze onze kas inlopen om zelf de planten uit te zoeken die ze graag willen hebben. We hebben borden gemaakt waarop ze ons assortiment kunnen zien met bijbehorende prijzen. En we kunnen hen dankzij onze jarenlange ervaring adviseren over de verzorging.'


De verkoopruimte is op de beleving ingericht.
De verkoopruimte is op de beleving ingericht. © Frank Uijlenbroek

Voor de toekomst hebben de kwekers geen plannen om hun kwekerij uit te breiden. 'Omzet zegt ons weinig en we zijn niet op zoek naar groot, groter, grootst', zegt Onderdijk. 'We houden liever de vrijheid om met zijn tweeën ons bedrijf te runnen.'


Particulieren mogen zelf hun planten uitzoeken.
Particulieren mogen zelf hun planten uitzoeken. © Frank Uijlenbroek


Vooral eenjarigen in assortiment

Kwekerij Onderdijk in Dalfsen is 8.500 vierkante meter groot en kweekt eenjarigen uit stekken van meerdere leveranciers. Het bedrijf heeft verder ingekochte, deels biologische, groenteplanten, vaste planten en tuincadeaus in het assortiment en is afhaalpunt voor directplant.nl. Naast de eigenaren heeft de kwekerij tien medewerkers en werken er vijf scholieren op de zaterdagen en in de vakanties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer