Streng+Growers+maakt+driejarenplan+na+ondernemerscursus
Reportage
© Pim Mul

Streng Growers maakt driejarenplan na ondernemerscursus

Fruit- en klimplantenkwekerij Streng Growers in het Zuid-Hollandse Boskoop is de afgelopen jaren flink gegroeid. 'Fruit is hot', zegt eigenaar Ronald Streng. Voor drie jaar heeft hij met behulp van een ondernemerscursus een bedrijfsplan opgesteld.

Streng Growers levert fruitbomen, klimplanten en gaultheria's aan exporteurs, retailbedrijven en tuincentra. Vanwege de groei in de afgelopen vijf jaar zijn in samenwerking met de Rabobank drie buurbedrijven aangekocht en is de kwekerij in oktober uitgebreid met een nieuw pand met laaddocks voor vrachtwagens. Streng laat geen informatie los over omzet en investeringen.

'Fruit is al jaren hot. Consumenten willen hun eigen voedsel kweken en gezond eten. Daar spelen wij met ons concept 100% Fruit op in.' Op de webshop Boskoopsefruitbomen.nl vinden consumenten informatie over de verzorging van fruitplanten en -bomen en kunnen zij deze producten bestellen. Verder heeft de kwekerij de klimplanten clematis en passiflora in het assortiment.


Bergthee

De Gaultheria Big Berry of bergthee, een winterharde plant met rode besjes, levert Streng Growers in het najaar uit tot een week voor Kerstmis, met toegevoegde waarde, zoals kerstversiering. 'Dankzij de Gaultheria hebben we jaarrond voldoende werk, wat ons een stevige basis geeft', zegt Streng. 'Om ons te onderscheiden, leveren we de plant in een rode kweekpot.'

Ik heb vooral geleerd om niet alle ballen zelf in de lucht te willen houden

Ronald Streng, eigenaar Streng Growers in Boskoop

Voor alle kweekpotten, etiketten en trays maakt de kwekerij gebruik van gerecycled kunststof zonder carbon black. De kwekerij is voor een deel geautomatiseerd, met onder andere een oppotmachine, een programma om trays op te kunnen pakken en weg te zetten met de heftruck en een installatie om de planten en bomen te binden en etiketten aan te brengen.


Kas en containerveld

Van de kwekerij is 40 procent kas en 60 procent containerveld met potten. Voor het grootste deel, 70 procent, gebeurt het vermeerderen uit eigen planten om de soortechtheid te kunnen waarborgen. Het bedrijf is met tweehonderd zonnepanelen grotendeels zelfvoorzienend wat energie betreft en maakt gebruik van elektrische golfkarren en heftrucks.


40 procent van kwekerij is kas, de rest containerveld.
40 procent van kwekerij is kas, de rest containerveld. © Pim Mul

Van de coronacrisis heeft het bedrijf de eerste weken last gehad. 'De eerste drieënhalve week draaiden we maar 5 procent van de omzet', zegt de kweker. 'Als je nagaat dat we juist pieken in de voorjaarsmaanden, was dat wel zorgelijk. We hebben ook veel planten moeten storten op de composthoop. Later hebben we ons omzetverlies wel weer ingehaald, maar het blijft een raar jaar.'


Bedrijf van ouders

De 35-jarige ondernemer vertelt dat hij op zijn veertiende een webdesignbedrijf is gestart en nadat hij niet meer leerplichtig was, als zzp'er heeft gewerkt, onder andere in het buitenland. In 2008 kwam hij tot de conclusie dat hij toch graag verder wilde in het bedrijf van zijn ouders, dat hij in 2016 heeft overgenomen. Na het overlijden van zijn vader kon hij geen gebruik meer maken van diens kennis en ervaring.

'Op 1 januari hebben we de bedrijfsnaam veranderd van Nico Streng Boomkwekerij naar Streng Growers. Dat was een zware stap, maar ik weet dat mijn vader dat had gewild, omdat ik er met hem al over bezig ben geweest.'


Cursus ondernemerschap

Van september 2019 tot het voorjaar van 2020 heeft Streng met een groep van tien kwekers deelgenomen aan het Ondernemerschap Programma Kwekerij, dat de Ondernemerschap Academy organiseerde in samenwerking met LTO en de Rabobank.

'De aanleiding was dat ik door de groei van het bedrijf steeds meer mensen in dienst had en land bij moest huren. Ik heb geleerd om niet zelf alle ballen in de lucht te blijven houden, maar goed samen te werken met werknemers die verantwoordelijke taken van mij overnemen. De drie coachingssessies die erbij hoorden, leken me in het begin niks, maar daar heb ik uiteindelijk het meeste aan gehad.'


Persoonlijkheid

De ondernemer is vooral enthousiast over de kennis die hij heeft opgedaan over zijn eigen persoonlijkheid. 'Toen ik die deelde met mijn vriendin en onze bedrijfsleider, moesten ze lachen, omdat ze het zo herkenbaar vonden. Ik ben nogal nuchter en direct en ik weet nu beter hoe ik dit in kan zetten in gesprekken met mijn medewerkers.'

Naar aanleiding van het programma heeft Streng een visie en een strategie voor de komende drie jaar opgesteld, die hij eind oktober aan zijn medewerkers gaat presenteren 'Wat daarbij vooropstaat, is dat de klanten nog meer centraal komen te staan en wij hun zoveel mogelijk werk uit handen nemen. Wij willen meer service gaan verlenen', licht hij toe.


Groeien

'Daarnaast wil ik de komende drie jaar blijven groeien, de huurtuinen afstoten om nog efficiënter en kwaliteitsgericht te kunnen werken. Door automatisering kunnen we daarna ook verder blijven groeien.'


Met 100% Fruit kunnen consumenten eigen fruit kweken.
Met 100% Fruit kunnen consumenten eigen fruit kweken. © Pim Mul


Verkoop biologische producten groeit

Streng Growers in Boskoop meet tussen de 6 en 8 hectare, heeft honderd soorten fruitplanten en -bomen en twintig soorten klimplanten in het assortiment en produceert jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen kleinfruitplanten en tienduizend grootfruitbomen, voornamelijk appels, peren en pruimen. Het bedrijf heeft vijftien tot twintig vaste medewerkers en in het seizoen vijf tot vijftien uitzendkrachten. 25 procent wordt via de veiling van FloraHolland verkocht, 25 procent is voor de retail en 48 procent is daghandel. De omzet van de webshop is dit jaar met 300 procent gestegen en bedraagt 2 procent. 10 tot 15 procent van de producten komt in Nederland terecht. De 2 literpot is de meestgebruikte potmaat, naast de 9 centimeter-, 3 liter- en 4,5 literpot. De kwekerij is MPS-A-, -GAP-, -Grasp- en GGN-gecertificeerd. Samen met kwekerij Hoogeveen Plants in Hazerswoude-Dorp heeft Streng Growers een SKAL-certificaat voor hun biologische assortiment. Het aandeel biologisch, nu 5 tot 10 procent, neemt toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer