Stroeve afzet varkensvlees op Europese markt

Door het koude voorjaar schiet het barbecueseizoen nog niet echt uit de startblokken. Dit heeft gevolgen voor de afzet van varkensvlees, die door de coronabeperkingen toch al niet optimaal verloopt. Voor de boer vertalen zich de omstandigheden op de varkensvleesmarkt deze week in stabiel blijvende marktnoteringen.

Stroeve+afzet+varkensvlees+op+Europese+markt
© Persbureau Noordoost

Dat het nog te koud is om lekker buiten bij de barbecue te zitten, heeft vooral gevolgen voor de afzet van varkensvlees op de binnenlandse markt en de ons omringende landen. Als de barbecues massaal beginnen te gloeien, zorgt dat traditioneel voor een plus op de verkopen van varkensvlees. Vleesgroothandels melden dat daar momenteel nog geen sprake van is.

Opleving verwacht

De groothandels verwachten voor de komende weken wel een opleving. Als er veel vlees op de barbecue wordt gebakken, dan vertaalt zich dat in hogere prijzen van onderdelen als nekken (voor bijvoorbeeld procureur), ribben (spareribs) en buiken (speklappen). Daarvan is momenteel geen sprake. De prijs van de nekken ging vorige week 7 cent omhoog, maar leverde daar deze week alweer 5 cent van in.

Overigens zorgen ook de coronabeperkingen nog steeds voor druk op de afzet van varkensvlees binnen de Europese Unie.

Verenigde Koninkrijk en China

Dat geldt ook voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. Vanwege corona zijn Britse verwerkers terughoudend, waardoor onder meer de vraag naar bacon tegenvalt. Kortom: de Europese afzetmarkt voor varkensvlees loopt stroef.

Vanuit China is er wel volop vraag naar varkensvlees. De Chinezen richten hun blik in toenemende mate op Europa omdat de prijs van varkensvlees uit Noord-Amerika flink is gestegen. Europese aanbieders kunnen de exportruimte op de Chinese markt echter momenteel niet maximaal benutten. Vooral omdat Duitsland niet mag exporteren vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP).

Verkeerde koeling

In Nederland mag Van Rooi Meat sinds februari niet naar China exporteren. Dit zou het gevolg zijn van een verkeerde instelling van de koeling bij een transport naar China. Ondertussen lijken ook politieke motieven een rol te spelen bij de al maanden durende exportban voor Van Rooi.

Over de gehele linie profiteert Nederland wel van de afzetruimte in China. In januari werd 46.000 ton varkensvlees naar China uitgevoerd, 27 procent meer dan in januari 2020.

Nauwgezet gevolgd

Al met al is er momenteel echter geen ruimte voor hogere varkensprijzen; althans de Nederlandse slachterijen hielden hun noteringen gelijk aan die van vorige week. Zij volgden hiermee nauwgezet de Duitse markt. Twee weken geleden duwden de Duitse slachters de varkensprijs omlaag omdat het varkensaanbod groter was dan het aantal slachtingen.

De slachtcapaciteit in Duitsland staat door corona nog steeds onder druk. Desalniettemin hebben Duitse vleesbedrijven veel moeite om hun vlees te verkopen, vooral vanwege de exportbeperkingen. Doordat de Duitse slachterijen niet maximaal slachten, blijven er meer Nederlandse slachtvarkens in eigen land.

Aanbod omlaag

Nederlandse slachterijen hebben hierdoor te maken met een ruim aanbod, en dat stimuleert niet om meer voor de varkens te betalen. Handelaren verwachten dat de komende tijd het aanbod slachtrijpe varkens in zowel Nederland als Duitsland zal afnemen. Dit kan zorgen voor krapte en daarmee voor opwaartse stimulansen voor de varkensprijs.

Aan de andere kant: Hemelvaartsdag en Pinksteren zorgen ervoor dat de komende weken een paar slachtdagen wegvallen, waardoor het met de krapte aan varkens mogelijk wel losloopt. En dat kan betekenen dat een opleving van de varkensprijs nog wel een tijdje op zich kan laten wachten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer