5 vragen over de prijzenmonitor voor varkensvlees

Connecting Agri & Food heeft eind vorig jaar de prijzenmonitor voor varkensvlees gelanceerd. Per kwartaal brengt die de betaalde prijzen in de verschillende schakels van de keten in beeld. Directeur Gé Backus licht de praktische waarde van de monitor toe.

5+vragen+over+de+prijzenmonitor+voor+varkensvlees
© Pixabay

Wat is de prijzenmonitor precies?

De prijzenmonitor bestaat uit twee grafieken – een voor vers vlees en een voor vleeswaren – die iedere drie maanden gratis worden gepubliceerd. In de grafieken vier prijzen: de prijs af boerderij per kilo slachtgewicht, de gewogen gemiddelde prijs van onderdelen zoals ham, rib, nek, schouder, middel en buik, de inkoopprijs voor de supermarkt en de consumentenprijs.

Deze laatste twee prijzen zijn gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code (streepjescode). Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt. Het betreft alleen binnenlandse afzet.


Waarom een monitor voor varkensvlees?

Eerlijke prijzen voor alle schakels begint met transparantie. Een varken wordt uitgesneden en verwerkt tot een groot aantal producten. Als het gaat om het verdelen van de koek dan moet helder zijn waarover het gaat.


Waarom is die transparantie belangrijk?

Er wordt al jaren over gesproken, maar er komt nu versnelling in ketenvorming. Daar horen dit soort data bij. Voor een optimale vierkantsverwaarding moet de brutomarge worden gemanaged. Die is in vers vlees en vleeswaren het grootst.


Het huidige prijssysteem in de varkenshouderij is geënt op het feit dat de ene partij meer weet dan de andere. Binnen een samenwerking of keten gaat het om het verbeteren van het rendement, door onder andere faalkosten reduceren. En dat lukt alleen door een optimale afstemming.

Transparantie in de prijs van de verschillende schakels is een voorwaarde om de varkensvleesketen anders te organiseren.


Wat kan een varkenshouder met de monitor?

De prijzenmonitor is infrastructuur. Wat een varkenshouder ermee kan, hangt af van wat hij wil. De monitor biedt inzicht en overzicht, maar kan bijvoorbeeld ook een groep ondernemers helpen die nadenken over een andere vorm van samenwerking.


Bij een keten hoort eigenlijk een meer constante prijs voor langere tijd. Nu fluctueert die nog mee met de weeknotering. Kan de prijzenmonitor daarbij helpen?

Om afspraken in welke vorm dan ook te kunnen maken is transparantie nodig. Het ligt voor de hand dat ketens zich ontwikkelen naar ketens met meer stabiele prijzen, maar dat kan alleen wanneer helder is waarover het gaat. De prijzenmonitor vormt daarvoor een goed vertrekpunt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer